Zanimljivosti Moja supruga i moja svekrva

Godine utiču na to kako vidite ovu čuvenu optičku iluziju

“Moja supruga i moja svekrva” jedna je od najpoznatijih optičkih iluzija na svijetu. Poznata je još i kao “Dosadna figura”, prenosi ddl.

Ako se dobro zagledate u nju, možete vidjeti ili mladu ženu kako se okreće ili profil starije žene kako pomalo uzvišeno gleda prema lijevoj strani crteža. Međutim, možete vidjeti samo jednu u jednom trenutku.

Od čega zavisi šta ćemo vidjeti? Australijsko istraživanje iz 2018. godine koje su sprovela dva profesora psihologije zaključilo je da to ima veze s vašim godinama. I predrasudama.

“Predrasude sopstvenog doba utiču na podsvhesnu percepciju lica”, kažu naučnici.

Kako je studija otkrila, mlađi ljudi prvo će vidjeti mlađu ženu, dok će stariji prvo vidjeti stariju. U istraživanju su bila uključena 383 učesnika (242 muškarca, 141 žena) u dobu od 18 do 68 godina, srednjeg doba od 32 godine.

Ispitanici su sliku gledali pola sekunde, a potom su odgovarali na pitanja. Većina učesnika prvo je vidjela mlađu ženu, ali to bi moglo biti jer su mnogi učesnici bili – mlađi. Kada su istraživači izdvojili najstarijih 10 posto i najmlađih 10 posto, otkrili su da stariji prvo vidjeli stariju, a mlađi mlađu ženu.

Svrha studije bila je utvrditi utiču li “sopstvene starosne pristranosti na početnu interpretaciju slike na podsvjesnom nivou”.

Zato se uvijek sjetite poslovice – “mladi ste koliko se osjećate mlado”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Zanzibar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zanzibar
Gost
Zanzibar

Ja prvo vidjeh babu.. Napenalih ovu moju sirotu preostalu sivu celiju, da vidi mladu zenu… Eeee zivote.. 38 god i vec sam djed.. 😞

Send this to a friend