Zanimljivosti Savjeti profesionalaca

Greške zbog kojih nam fotografije zalaska sunca nikad ne ispadnu dobro

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih fotografije zalazaka ne izgledaju dovoljno dobro je pogrešan odabir kadra; kako biste to spriječili setite se pravila trećine.

Osim samog trenutka nestajanja sunca sa horizonta lijepe fotografije nastaju i tokom zlatnog sata, odnosno kratkog perioda (20 do 40 minuta) prije i poslije. Tada je svijetlo mekše nego dok je sunce više na nebu.

Plavi sat – fotografski je termin koji se odnosi na izlazak sunca. Bez obzira na to koliko pokušavali snimiti savršenu fotografiju za Instagram ili privatni album ponekad jednostavno ne budu onakve kakvima smo ih zamišljali. U potrazi za savjetima potražili smo odgovore od profesionalnog fotografa.

Niste provjerili vremensku prognozu

Želite li snimiti dobre fotografije zalaska sunca najprije provjerite vremensku prognozu i tačno vrijeme kad će se sunce sakriti sa horizonta pa prema tome planirajte dolazak na mjesto sa kojeg želite snimati. Unaprijed se pripremite jer sunce brzinom zalaska može prevariti.

Niste ponijeli pravu opremu

Za čiste fotografije treba ponijeti stativ. Imate li teleobjektiv, uzmite i njega ga jer će vam sunce izgledati veće.

Pogriješili ste u podešavanjima

ISO slobodno spustite na 400 ili 200. Ako niste profesionalac dobro je namjestiti automatsku regulaciju ISO osjetljivosti jer nećete imati mnogo vremena tokom zalaska – svijetlo se brzo mijenja. Samo jedan minut između snimanja dvije fotografije čini veliku razliku. Snimate li sunce direktno, možete smanjiti otvor blende kako se detalji ne bi spržili na fotografiji.

Odabrali ste pogrešan kadar

Zalazak sunca sam je po sebi dosadan, a razigraće ga oblaci, dodatni motivi poput vegetacije u prednjem planu, ptica, krovova ili brodova i neobični uglovi snimanja. Siluete ljudi takođe mogu biti efektne. Može biti zanimljivo poigrati se i odrazima u morskim, staklenim ili metalnim površinama.

Pogrešno ste kadrirali

Prilikom odabira kadra sjetite se pravila trećine. Nalazi li se horizont u sredini fotografije u većini slučajeva neće biti tako privlačne kao one kojima je ta linija u donjoj ili gornjoj trećini.

Bonus savjet

Pogledom u večernje nebo takođe možete unaprijed znati da li će fotografije biti dramatične ili idilične. Raspršeni oblaci sjajni su hvatači svijetla i stvaraju privlačnu kulisu. Ne treba odustajati u slučaju lagane kiše jer fotografije mogu biti odlične.

Send this to a friend