Zanimljivosti Nalazi se u centralnoj Italiji

Gubio, šarmantni italijanski gradić u kojem možete dobiti uvjrerenje da ste ludi

Kad bi uglačane kamene ploče i zidovi kuća italijanskog gradića Gubija mogli da govore, sigurno bi se našlo pregršt ideja za filmske scenarije. Strateški smješten na vrlo strmoj padini iznad koje se uzdiže planina Ingino, grad ima itekako zanimljivu mrežu gradskih trgova i ulica.

Gubio posjetioce oduševljava ugođajem, ali i neobičnim pričama iz prošlosti. Porazgovarate li s nekim od lokalaca koji znaju nešto više o istoriji svojeg grada uputiće vas da posjetite Fontanu ludaka.

Zvaničnog naziva Fontana del Bargello, nalazi se u samom centru i danas je omiljeno okupljalište Italijana, ali i turista. Prema nekadašnjoj tradiciji, na tom se mjestue može zaraditi i diploma ludaka iz Gubija. Kako biste dobili taj “laskavi” nadimak, morate samo tri puta obići fontanu i pronaći nekoga ko živi u gradu kako bi vas “prekrstio” vodom. Za nekoliko eura u prodavnici kraj fontane dobićete i pismenu potvrdu kojom se postaje počasni član grada.

Fontana potiče iz 16. vijeka, a prema mišljenjima istoričara, neobični ritual nije neutemeljen. Navodno su neobične formacije na obližnjim brežuljcima dugo bile kontaminirane toksičnim iridijumom koji je izazivao zdravstvene tegobe.

Gradić smješten u središnjoj Italiji u sjeveroistočnom dijelu Umbrije poznat je i po najvećoj jelki na svijetu koje čini više od 700 lampica raspoređenih na planini Ingino.

“Drvce” se prostire na 750 metara, i to od drevnih zidina grada do bazilike svetog Ubalda, zaštitnika Gubija, djece, zidara i klesara, koja se nalazi na samom vrhu.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
PrincOdKonikaBudimo realniDavorsrpski pop rist
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

U Beogradu to uvjerenje dobijas prilikom glasanja za SNS !

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Добра фора са јелком.

srpski pop rist
Gost
srpski pop rist

đe da se prijavim?

Davor
Gost
Davor

Ahahahahaha
E nasmija me sa nick-om!

Send this to a friend