Zanimljivosti Odlučili Amerikanci, a liječi poremećaj pažnje kod djece

Igranje video igre EndakvorRX je lijek koji se izdaje uz recept

EndakvorRX biće prva video igrica koju će ljekari prepisivati djeci kao lijek, odlučila je američka Agencija za ljekove i hranu (FDA). Ova igrica biće prepisivana uz recept djeci do 12 godina koja imaju sindrom poremećaja pažnje.

Poslije sedam godina kliničkih ispitivanja kroz koja je prošlo 600 djece video-igra je dobila status lijeka. Rezultati ovih istraživanja su pokazali da trećina djece nije više imala poremećaj pažnje pošto su igrali EndakvorRX 25 minuta dnevno, pet dana u nedjelji, ukupno mjesec dana.

U kompaniji Akili Interactiv koja je kreirala igricu, ističu da su jedini sporedni efekti ovom vrstom terapije bili napetost i glavobolja, a mnogo manje izraženi u poređenju sa nuspojavama koje izazivaju tradicionalni ljekovi.

Ipak, na kraju studije koju su sačinili ljekari koji su sarađivali sa kreatorima igre stoji da „nema dovoljno dokaza da se AKL-T01 može koristiti kao alternativa za ustanovljenu i preporučenu medikamentoznu terapiju sindroma poremećaja pažnje i hiperaktivnosti“.

Do prije pet godina u SAD se govorilo kako bi ova video-igra mogla predstavljati budućnost u liječenju sindroma poremećaja pažnje i hiperaktivnosti i Alchajmerove bolesti, a 2017. godine se spekulisalo da će video-igre postati terapija budućnosti.

Jedan od sličnih primjera upotrebe video igara u medicinske svrhe je i onaj u kome su osobama koje su zadobile teške opekotine pomoću virtuelne realnosti olakšavani bolovi.

Send this to a friend