Zanimljivosti

Indijski Mont Everest smeća raste nevjerovatnom brzinom

Visoka poput tornjeva Londonskog mosta, deponija u Gazipuru, na istočnom obodu Nju Delhija, i dalje raste zapanjujućim tempom. Za godinu dana postaće viša od Tadž Mahala, jednog od najznačajnijih obilježja Indije.

“Mont Everest” deponija, kako ju je nazvalo lokalno stanovništvo, sada zauzima površinu koja odgovara veličini više od 40 fudbalskih stadiona. Hrpa otpada svake godine poraste za deset metara i trenutno je visoka 65 metara, a očekuje se da će sljedeće godine biti viša od Tadž Mahala, koji je visok 73 metra.

Kada je 1984. godine Gazipur sagrađen, ovo naravno nije bila namjera. Do 2002. godine, deponija je dostigla kapacitet od 20 metara i trebalo je da bude zatvorena. Danas, više od 20 miliona ljudi koji žive u Nju Delhiju uglavnom se oslanjaju na ovu rastuću monstruoznost i dvije druge deponije, od kojih je svaka dostigla svoj maksimum još prije deceniju.

“Oko 2.000 tona smeća baci se u Gazipur svakog dana”, izjavio je za AFP jedan opštinski zvaničnik u Delhiju pod uslovom da ostane anoniman. To iznosi 10 metara rasta svake godine.

Međutim, deponija nije samo ogromno prostranstvo smeća, već i velika opasnost. U više navrata Opštinska korporacija Istočni Delhi (EDMC) je pokušala i nije uspjela da je ugasi prilikom požara. Prošle godine dva lokalca ubijena su u klizištu nakon što je dio “planine” propao od jakih kiša. Smrti su dovele do zatvaranja deponije i analize sanacije deponije od strane Agencije za zaštitu životne sredine (EPA).

“Prilikom posjete mjestu u novembru 2017, primijećeni su podzemni požari, emisija štetnih gasova sa površine otpada, životinje koje sakupljaju otpad…”, stoji u izvještaju Agencije.

Zaključci su bili jednostavni – punjenje deponije na vrhu mora odmah da se prekine i EDMC treba da zatvori lokaciju Gazipuz i premjesti operacije na novu deponiju što je prije moguće.

Ipak, zatvaranje je trajalo samo nekoliko dana, a otvoreno odlagalište se od tada nastavlja na istim linijama.

Budući da smrdljiva struktura nastavlja da raste bez kraja na vidiku, rizici za lokalno stanovništvo su mnogostruki. S obzirom da je otpad na ovoj planinskoj gomili labav, nekompaktan i izložen, on podstiče razgradnju i generiše toplotu i metan.

To znači da bi pod pravim uslovima, spontani požari mogli da postanu svakodnevnica.

Inače, Indija je jedan od najvećih proizvođača smeća na svijetu, Zemlja se takođe suočava sa krizom otpada. Ukoliko se nešto ne uradi po tom pitanju, deponija Gazipur i druge mogle bi uskoro da postanu prevelike da bi se počistile.

Send this to a friend