Zanimljivosti Životinja koja je odigrala važnu ulogu u čovječanstvu

Kada je čovjek pripitomio konja?

Malo je životinja koje su odigrale tako značajnu ulogu u istoriji čovječanstva kao što su to konji. Tragove prakonja, ili najstarijeg pretka konja, mogli bismo pouzdano utvrditi na milione godine unazad. Ali, pitanje je ko je prvi ukrotio konja, ovakvog kakvog ga mi danas poznajemo?

Praistorijskom čovjeku konj bio jedan od glavnih izvora hrane.

Najstarije crteže i rezbarije konja napravili su pećinski ljudi u Evropi prije otprilike 15.000 godina. Na tim crtežima konj liči na današnjeg mongolskog ponija.

Crteži i rezbarije konja sadrže neke oznake koje nagovještavaju uzde, te je konj moguće već tada bio ukroćen i pripitomljen! Međutim, jednako tako je vjerovatno da su azijska nomadska plemena prva ukrotila i pripitomila konja, i da je iz Azije donijet u Evropu i Malu Aziju.

Poznato je i to da je bilo konja i u drevnom Vavilonu još 3.000 godina prije naše ere. Pošto je konj pripitomljen prije početka pisane istorije, veoma je teško odrediti porijeklo bilo koje današnje njegove rase.

Najstarija i svakako najčistija rasa konja za jahanje je arapska koja datira iz 15. vijeka. To su konji niskog rasta, vitkih nogu i malenih kopita. Njihova leđa su kratka i jaka.

Kad je Julije Cezar osvojio Englesku, tamo je pronašao konje. U njegovo doba to su zaista bile male i otporne životinje. Kasnije, u zlatno doba vitezova, konji su uglavnom uzgajani tako da budu što krupniji i snažniji, i služili su u ratne svrhe.

A kad je pronađen barut, brzina konja je postala daleko važnija odlika od njihove snage i veličine, pa je stoga započeo uzgoj galopera.

Kako su se konjske trke sve više širile po svijetu, počeo je uvoz konja i u Englesku, i to prvenstveno rasa iz Egipta, Turske i Irana. Savremeni konj je proizvod ukrštanja tih rasa.

Spomenimo i to da je punokrvni konj samo onaj koji je upisan u Opšti registar o porijklu konja. Vođenje ovog registra započelo je u Engleskoj 1791. godine, a u njemu podaci o porijeklu konja datiraju čak iz 1690. godine.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
Narcis ZgubidanNebojsaPjerSistemDaa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A kad su konji ušli u opoziciju crne gore?

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Onog trenutka kad su miuskarca pojahale zene 😂

Pjer
Gost
Pjer

Ko je koga pripitomio
Veliko pitanje

Sistem
Gost
Sistem

To, kao i koja je tajna Viktorije Sikret… zna se, Čak Noris

Daa
Gost
Daa

Pa kad su se upoznali

Send this to a friend