Zanimljivosti Tajvan, sredina u kojoj su psihičke bolesti i dalje tabu

Kafić za one sa crnim mislima: Mjesto gdje se uz piće ispisuju posljednje riječi

Na ulazu u bar skriven u slijepoj uličici Taipeija goste pozdravlja kostur na barskom stolu s čašom vina i cigaretom. Široko se smije, naslonjen na zid gdje stoji slavni citat Fransa Kafke na pitanje Maksa Broda ima li nade iznad ovoga nama poznatoga svijeta.

”Obilje nade”, odgovorio je Kafka, ”beskonačno puno, samo ne za nas”.

Dobrodošlica u The Misanthrope Society, kafić koji nudi odmor od usiljenih šala i neobaveznog, besmislenog ćaskanja uz čašicu pića i crni humor. Ghost Island Tea jedan je od omiljenih koktela, a spaja votku, viski, tekilu, vermut, kao i pokoju kap kahlue. Pije se i No Longer Human na bazi sakea i votke te Kafkaesque s votkom i kafom, a naručite li Last Words, zamoliće vas da svoje posljednje riječi napišete na jednu od kartica.

Baš kao i humor, crni su i zidovi, jelovnik i pečeno pile marinirano u tradicionalnoj tajvanskoj marinadi. Dok jedu i piju, gosti pogledom šaraju po zidovima i zaustavljaju se na slavnim riječima francuskog filozofa i književnika Žan-Pola Sartra iz drame Iza zatvorenih vrata. Iz njegovog pakla, namještenog poput pariškog salona dolazi poznati citat „Pakao, to su drugi“.

Ipak mračna tema ima pozitivnu svrhu. Vlasnik Chen Xiaoguai, koji je patio od teške depresije htio je da ponudi ostalima mjesto na kojem se neće osjećati samima sa svojim crnim mislima.

„Ovdje možete da mrzite cio svijet do mile volje“, kaže Chen dodajući kako je The Misanthrope Society zapravo pun dobrodošlice za najrazličitije karaktere, bez ikakvih predrasuda. Mnogi gosti ne piju alkohol jer su na ljekovima. Mušterije dolaze da čitaju u miru i to neke od knjiga psihološke tematike.

Obzirom da se psihičke bolesti u Tajvanu nerijetko stigmatiziraju mnogi ne žele da potraže pomoć prijatelja ili porodice nego se radije otvaraju sagovornicima koji ih neće osuditi, poput Chena koji će strpljivo poslušati što im leži na srcu.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Цар🇷🇺РомановToni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Право мјесто за ДФ-СПЦ врхушку.

Toni
Gost
Toni

Pola kafana u Crnoj gori su ovakve.

Send this to a friend