Zanimljivosti

Kako je stjuardesa iz Jugoslavije preživjela pad aviona s 10.000 metara

Vesna Vulović i srušeni avion

Vesna Vulović je 26. januara 1972. radila kao stjuardesa u avionu Douglas DC-9 Jugoslovenske aviokompanije kada se srušio među planinama u Čehoslovačkoj. Svih 27 ostalih putnika i članova posade je poginulo, osim Vulović koja je čudom uspjela preživjeti.

Prema istražiteljima, stjuardesa je bila zarobljena među kolicima s hranom u repu aviona dok je padao na zemlju. Rep je pao u šumovit i snijegom prekriven dio planine, za koji se smatralo da je ublažio udar i pomogao joj da preživi.

Vesnu je spasio Bruno Honke, šumar koji je čuo kako vrišti u mraku dok su djelovi aviona padali oko nje.

Iako su zvaničnici tvrdili da je pad aviona bio rezultat eksplozije bombe, naknadna istraživanja tvrdila su da je čehoslovačka protivavionska odbrana greškom srušila avion što su kasnije prikrili u saradnji s jugoslovenskim tajnim službama.

Po dolasku u bolnicu, stjuardesa je pala u komu iz koje se probudila nakon 10 dana. Imala je frakturu lobanje, dva zgnječena pršljena i slomljenu karlicu, nekoliko rebara i obje noge.

“Bila sam slomljena, a doktori su me ponovo sastavili. Niko nikada nije očekivao da ću ovako dugo živjeti”, rekla je za New York Times 2008. godine.

Pad je Vesni donio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda 1985. godine za najveći pad koji je čovjek preživio bez padobrana.

Stjuardesa je bila privremeno paralizovana od struka naniže zbog pada, ali se vremenom skoro potpuno oporavila i vratila na svoje radno mjesto.

Spektakularna priča o preživljavanju donijela joj je status slavne ličnosti u Srbiji, gdje je svoju slavu iskoristila za političke ciljeve.

Otpuštena je s posla u aviokompaniji 1990. godine nakon što je učestvovala u protestima protiv predsjednika Slobodana Miloševića, ali je izbjegla hapšenje.

“Ja sam kao mačka, imala sam devet života. Ali ako nacionalističke snage u ovoj zemlji prevladaju, srce će mi prsnuti”, rekla je za New York Times.

Preminula je 2016. godine u 67. godini.

Send this to a friend