Zanimljivosti Petrički incident

Kako je zalutali pas izazvao smrt više od 50 ljudi?

Grčka i Bugarska su često imale turbulentan odnos, a događaj iz 1925. godine najbolje govori o tome koliko je malo bilo potrebno za eskalaciju.

Uglavnom je teško odrediti šta je tačan uzrok nekog rata, ali u oktobru 1925. nije bilo nikakve sumnje.

Bio je to zalutali pas.

Na graničnom prelazu, razigrani pas uspio je da pobjegne sa povoca i riješio je da krene u obilazak okoline. Njegov vlasnik, grčki vojnik, prešao je na bugarsku teritoriju svega nekoliko koraka, kako bi vratio svog psa.

Bugarski stražar ga je istog momenta upucao. Obje strane su odmah otvorile vatru, prije nego što je jedan grčki oficir koji je mahao bijelom zastavom došao do neutralne teritorije, odakle je pozivao na mir, prenosi Listverse.

Bugari su i njega upucali.

Novi grčki vojni komandant kao da je baš ovo čekao da bi se dokazao, jer je dao Bugarskoj 48 sati da se izvini, uhapsi snajperiste i obešteti porodice žrtava. Zatim je, ne čekajući da istekne tih 48 sati, napao Bugare.

Grčka se obratila saveznicima i pozvala je Srbiju da im se pridruži u odbrani časti psa, a Bugarska je otišla u Ligu naroda radi zaštite.

Rat je brzo eskalirao i kao rezultat toga ubijeno je najmanje 50 ljudi. Trajao je svega 11 dana, a poznat je i pod nazivom Petrički incident.

Epilog? Liga naroda ocijenila je Grčku agresorom i tražila da plati odštetu Bugarskoj, a vojni komandant Grčke je smijenjen.

Send this to a friend