Zanimljivosti

Kako su svjetske valute dobile nazive

Kako su nastale riječi euro, dolar, jen ili forinta. Saznajte u nastavku.

Euro

Dobio je naziv po Evropi. Korijene vuče od lika iz grčke mitologije – Evrope, a njegovo ime je nastalo od riječi Eurys što znači široko lice. Nije jasno otkud to ime kontinentu, ali Grci područje u kojem su živjeli zovu Evropa od 522. godine P.N.E. S vremenom taj dio se proširio i nastao je kontinent.

Dolar

Dolar je postala zvanična američka valuta 1792. Iako je iza sebe imao komplikovanu istoriju. Naime, boemski aristokrat grof Hieronimus Šlik je počeo kovati srebrne kovanice koje je nazvao Joakimstalers. To je bilo ime doline gdje se iskopavalo srebro za novčiće, a sufiks -er pokazuje da potiče iz njemačkog jezika.

Njemačku riječ su skratili na Taler i prošla je kroz mnoge jezike: švedski daler, norveški dalar i holandski daaler. Primijenili su je na druge kovanice, poput holandskog leeuvendalera što znači lavlji dolar. Imao je manju težinu od većine novčića pa je postao popularan za razmjenu jer ga je bilo lakše nostiti. Tako je preko Novog Amsterdama stigao u američke kolonije i ugrabio titulu službene valute.

Rublja

Ruska rublja dobila je ime od riječi “рубить” što znači odsjeći, presjeći, jer je bila smatrana za sitniji oblik grivne.

Jen

Njegovo prijeklo je u japanskoj riječi en koja znači krug, a ima jezičku vezu sa kineskim juanom i južnokorejskim vonom. Predstavili su ga 1871. Turisti koji su govorili engleski su izgovarali jen umjesto en. Ipak, najveći krivac je Džejms Kertis Hepburn, američki misionar koji je napravio prvi mjerodavan japansko-engleski rječnik. U njemu je napisao slova e kao je.

Kasnije izdanje je sklonilo j iz drugih riječi, ali i dalje se koristila riječ jen jer je postala opšteprihvaćena.

Švajcarski franak

Švajcarska je uzela naziv za valutu od Francuske gdje je bila službena od 1795. do 1999. Švajcarski franak se počeo koristiti od 1850.

Francuzi su prve kovanice pravili od zlata 1360. u čast oslobođenju kralja Džona II od Francuske kojeg je pustila engleska vlada. Kovale su se samo 20 godina, a ime je ponovo upotrijebljeno za srebrne novčiće između 1575. i 1641. Tada je franak postao zajednički termin za novac. Franak ima svoje porijeklo u njemačkom franku i znači besplatni novac.

Pezos

Pezos znači težina na španskom. Pezos je bio novčić koji je nastao u Španiji, i koji je postao od izuzetnog značaja. Pezos je sada ime monetarne jedinice nekoliko bivših španskih kolonija.

Lira

Lira je trenutna valuta Turske i lokalni naziv valuta Libana i Sirije. To je nekadašnja valuta Italije, Malte, San Marina i Vatikana od kojih su svi zamijenjeni 2002. godine eurom. Termin potiče iz Troj funte (latinska vaga) od visoke čistoće srebra.

Tokom 19. vijeka, Egipat i Otomansko carstvo propalo je u godinama između 1918-1922, a mnoge države koje su nasljednice lire, zadržale su tu valutu. Italijanska i turska lira dolazi iz latinske riječi libra što znači (rimska) funta. Turska lira uvedena je 1844. godine za vrijeme otomanske vladavine. Turska lira je sada valuta Turske i Turske Republike Sjevernog Kipra.

Rial

Latinska riječ regalis što znači kraljevski, porijeklo vodi iz Irana. Slično tome, Katar, Saudijska Arabija i Jemen koriste sve valute pod nazivom ‘rial’.

Kruna

Kruna je novčanica koja se koristi u Češkoj, Danskoj (uključujući i teritoriju Farskih ostrva i Grenlanda), Islanda, Norveške i Švedske. Nju su ranije koristile Slovačka i Estonija do 2009. i 2011. Ime potiče od latinske riječi corona(kruna) i simbol krune je uglavnom “KR”.

Rupija

Rupija je valuta u Indiji, Pakistanu, Mauricijusu, Nepalu, Sejšelima, Šri Lanci, Indoneziji i Maldivima.

Riječ dolazi od sanskritske riječi raupya, što znači srebro ili srebrno.

Forinta

Mađarska forinta potiče od italijanske riječi fiorino, zlatniku iz Firence. Fiorino je imao pečat cvijeta ili “fiore”.

Dinar

Veliki broj nacionalnih valuta nosi ime dinar – srpska, jordanska, alžirska, kuvajtska… Riječ dinar izvedena je iz latinske riječi denarius koja je označavala crevrne novčiče koji su se koristili u Rimskom carstvu.

Ujedinjeno Kraljevstvo: Sterlinška funta

Britanska funta je nastala prije hiljadu godina za vrijeme Anglo-saksonske Engleske. Zato je je najstarija svjetska valuta. Ne zna se tačno porijeklo naziva, ali porijeklo riječi sterlinška je vjerovatno iz staro-engleske riječi steorra što znači zvijezda. Britanski Normani su dodali deminutiv sufiksa – ling kako bi stvorili riječ koja bi značila mala zvijezda. Inače, to je sleng za mali srebrni peni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovo
Gost
Jovo

Od latinske, veli, rijeci “libra”, što znači FUNTA

Buraz
Gost
Buraz

Libra ili funta je mjera za tezinu i iznosi nekih 0,45 kg. Menije mnogo cudnija rijec “crevrne” Ne znam sto bi to moglo da znaci. Kakvi su to rimski crevrene novcici?

Send this to a friend