Zanimljivosti Kanarski arhipelag, Lanzarote ostrvo

Kakvi su to neobični krugovi na Ostrvu vječnog proljeća?

Iako ga je NASA i ESA koristila kao poligon za trening astronauta za svemirske misije, Lanzarote nije mjesto na nekoj nepoznatoj planeti u dalekoj galaksiji. Naprotiv, riječ je o najsjevernijem španskom ostrvu Kanarskom arhipelagu.

Ostrvo vulkanskog porijekla prostire se na oko 845 kvadratnih kilometara u Atlantskom okeanu – oko 125 kilometara od marokanske obale, a od 1993. godine cijeli se smatra UNESCO-ovim rezervatom biosfere.

Zbog prijatne klime, niske količine padavina, prosječne zimske temperature od 18 i ljetne od 25 Celzijevih, Lanzarote nazivaju i Ostrvom vječnog proljeća. Klima na tom ostrvu pogoduje i uzgoju vinove loze, a pogotovo na predjelu po imenu La Geria, koji je zaštićen.

Krugovi u crnom vulkanskom tlu zapravo su djelo ljudskih ruku. Čokoti se sade u jame promjera oko četiri do pet metara, a potom zagrađuju kamenjem kako bi se skupila voda i zaštitile biljke od jakih vjetrova.

U vinskoj dolini La Geria uglavnom uspijevaju sorte malvazije od koje se rade bijela, rose i crvena vina – od vrlo slatkih do vrlo suvih boca. Svakako, riječ je i o velikoj turističkoj atrakciji koju posjećuju mnogi ljubitelji vina iz svih djelova svijeta.

Send this to a friend