Zanimljivosti Nalazi se u Indoneziji

Kelimutu, sveto mjesto sa tri jezera koja mijenjaju boju

Kelimutu jeste mali, ali je zato dobro poznati vulkan koji se nalazi na indonežanskom ostrvu Flores, u blizini gradića Moni. Na vrhu ovog vulkana postoje tri kraterska jezera različitih boja. Iako dijele vrh istog vulkana i nalaze se jedno uz drugo, jezera povremeno mijenjaju boje – od crvene i smeđe, do tirkizne i zelene, nazavisno jedno o drugom.

Zahvaljujući specifičnim bojama jezera i gustoj magli oko vrha, Kelimutu se smatra svetim mjestom, a lokalni stanovnici vjeruju da duše mrtvih odlaze u jedno od tri jezera – u zavisnosti od toga kako su se ponašali na Zemlji. Prema tome, jezera se zovu Tiwi Ata Mbupu (Jezero starih ljudi), Tiwu Nua Muri Kooh Tai (Jezero mladića i djevojaka) i Tiwu Ati Polo (Jezero zlih duhova).

Nauka kaže da nema ništa natprirodno niti mistično u ovim jezerima. Ona mijenjaju boje prema hemijskim reakcijama koje proizlaze iz minerala sadržanih u jezeru, podstaknutih aktivnošću vulkanskog plina.

Istorijski gledano, jezera su povremeno bila izvor manjih erupcija ovog 1.639 metara visokog vulkana. Međutim, danas je miran i dopušta geolozima, fotografima i turistima da ga svakodnevno posjećuju, proučavaju i dive se njegovoj jedinstvenoj ljepoti.

Send this to a friend