Zanimljivosti Dogovaraju se da svijetle u NP Velike zadimljene planine

Lajt šou u prirodi: Svici kreiraju pravi spektakl

Nacionalni park Great Smoky Mountains (Velike Zadimljene Planine) je planinski masiv koji se nalazi duž Tenesi-Sjeverna Karolina granice u jugoistočnom dijelu SAD-a. Sa više od 9 miliona posjeta godišnje, ove planine su najposjećeniji nacionalni park u Sjedinjenim Američkim Državama SAD.

Pored predivne prirode, Velike Zadimljene Planine kriju magiju.

U ovim planinama se svake godine u junu desi pravi prirodni spektakl, kada se cijela populacija svitaca, poznata kao Photinus carolinus, u potpunosti sinhronizuje tokom dvosedmičnog rituala parenja.

Mnogi svici, ali ne i sve vrste, mogu komunicirati putem svjetlosnih signala (bioluminiscencija) – ali kada se sve i jedna, njih na hiljade, sinhronizuju, tu stvari postaju čudne.

Ovi insekti se obično “upale” sredinom juna u 10 sati svake noći. Prvo, šest sekundi budu ‘ugašene’, a zatim se u istom momentu njih hiljade upali – ugasi šest brzih puta za 3 sekunde – prije nego se opet ugase na 6 sekundi.

Američki svici nisu jedine koje imaju ovako neobično ponašanje. Godine 1680. holandsi ljekar Engelbert Kaempfer, na put prema rijeci Meinam u Siamu, zabilježio je i jedan od prvih slučajeva koordinisanog treptanja azijskih svitaca.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
PodgoricaMarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Prelijepo. U Crnoj Gori svici su istrebljeni zaprašivanjem protiv komaraca. Divljački postupak nigdje drugo u svijetu se više ne primjenjuje jer nanosi ogromne štete prirodi.

Podgorica
Gost
Podgorica

Koje druže, PRENERAZIO sam se kad sam shvatio da ladno dolazi lik sa onim vozilom za zaprašivanje komaraca bukvalno do PORED moje terase na prizemlju zgrade. Ispušta onaj silni otrov, ono gušenje, bez ikakvog upozorenja, ništa. Moraš da potrčiš da zatvoriš vrata od terase da se ne UGUŠIŠ… Baš sam se pitao gdje su svici, jer ih pamtim iz djetinjstva!… Više »

Send this to a friend