Zanimljivosti

Magična rijeka Godina: Nalazi se u našem susjedstvu, liječi bolesne i pomaže parovima

Na desnoj obali Drine, u Perućcu, 13 km uzvodno od Bajine Bašte, nalazi se rijeka Vrelo kojoj su mještani dali ime Godina jer je duga tačno 365 metara.

Kažu da je ova rijeka mistična i da je mnogima pomogla da dobiju potomke i otklone razne psihofizičke tegobe. Kako se vjeruje, sreća čeka svakog ko prepješači cio njen tok i pritom joj daruje novčić koji je prenoćio pod jastukom. Mnogi tvrde da su im se želje ispunile u roku od 365 dana nakon što su se prvi put nad Godinom pomolili.

Godina ne mijenja dužinu ni za milimetar, zbog čega se vjeruje da mladi prije nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav zauvijek ostala nepromijenjena. Još ako u vodi ugledaju lik partnera, onda je sigurno da je to “ono pravo”.

”Sjećam se jednog bračnog para iz nekog mjesta preko Drine. Bili su školovani, obrazovani ljudi. Neko u selu kazao im je da Godina može da ispuni želje, a oni su imali samo jednu – da dobiju dijete. Rekli su im da pređu cio tok i da obavezno ostave metalni novčić koji im je prenoćio pod jastukom, da bi svoju želju ‘kupili’ od rijeke. Sreli smo se ovdje poslije nekoliko godina, ispričali su mi da su dijete dobili poslije tačno 365 dana. Mnoge žene koje iz nekog razloga nisu mogle da imaju djece, dolazile su na mističnu rijeku i većina njih tvrdi da ne prođe ni godina dana, a kolijevka se zaljulja”, priča Jovana iz Perućca, prenosi portal magicnazona.

“Nekada su djevojke iz okolnih sela redovno dolazile na Godinu da se okupaju ili operu kosu, a svaka od njih bi se u roku od godinu dana i udala. Legenda kaže da je ovo mjesto pohodila sestra nekog velikaša, te da se umivala i molila malu rijeku da joj pošalje dragog za koga će se udati. Pritom bi u vodu svaki put ubacila po dukat. Međutim, jedne noći u snu joj se javila Godina i kazala joj da novac udijeli sirotinji, a ona će joj pronaći mladoženju. Djevojka je poslušala rijeku, a nakon nekoliko mjeseci zaprosio ju je bogati plemić. Živjeli su preko Drine i imali mnogo poroda”, ispričala je Dragica iz Bajine Bašte.

Koliko je legenda “živa”, govori i to što na dnu rijeke ima mnogo kovanica koje su ubacili brojni posjetioci da bi ubrzali ispunjenje želja.

”Obično se rijeke zamute od jakih kiša, ali Godina je uvijek ista. Ljudi dobro paze da je slučajno ne uprljaju nekim papirićem ili opuškom. Tada se Godina naljuti, pa nema ništa od ispunjenja želje”, pričaju mještani.

Vjeruje se i da rijeka pomaže bolesnima da brže ozdrave.

”Prije šest godina ovamo su došli Jelica i Dragan, stariji bračni par porijeklom iz Srbije ali su već decenijama živjeli u Italiji. Željeli su da se odmore i da se Dragan malo oporavi od posljedica udesa. Rane su mu bile zacijelile, ali su ga mučile noćne more, pa je već bio na ivici nerava. U selu su im ispričali za okrepljujuće moći rijeke Godine. U početku su mislili da su to samo bapske priče, ali su mještani nekako uspjeli da ih nagovore da prepješače tok mistične rijeke. Sada dolaze svake godine, jer se Dragan potpuno oporavio i tvrdi da mu je u tome najviše pomogla Godina. Već prilikom prve šetnje rijekom osjetio je ogromno olakšanje, a ubrzo su nestale psihičke tegobe i noćne more. Sjećam se, rekao je jednom komšiji da poslije tog nesrećnog udesa nije vozio automobil, ali je nakon boravka u Perućcu bez problema sjeo za volan”, ispričala je mještanka Mileva.

Sajt drina-reka.com navodi da Godina, odnosno Vrelo, nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog platoa Tare i prosječna temperatura je 10 stepeni.

Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom. Po humkama i obalama rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brijest, crna zova, orah…

Na Vrelu je 1927. godine puštena u rad mini hidroelektrana, instalisane snage 60 kw sa prosječnom godišnjom proizvodnjom 300 000 kwh.

Smatra se jednom od najkraćih rijeka Evrope.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kitaubila
Gost
Kitaubila

Blazu recite da pravi elektranu jos jednu.

Čevljanin
Gost
Čevljanin

Ljekovita Srbija. 🙂 Melem za tijelo i dušu. 🙂

Send this to a friend