Zanimljivosti

Medvjed Mansur živi na aerodromu i velika je Instagram zvijezda

Aerodrom Oreškovo u ruskoj Kalugi, koji je udaljen oko oko 200 kilometara jugozapadno od Moskve, ima posebnog ljubimca medvjeda starog tri godine. Njegovo ime je Mansur i živi u ograđenom dijelu aerodroma.

Pilot Andrej Ivanov jedini može da uđe u Mansurov kavez i, bez ikakve bojazni, uživa u igri s medvjedom. Za druge članove osoblja, oprez je neophodan.

“Došao je na aerodrom kao meče. Pretpostavljam da mu je bilo mjesec i po ili dva. Medvjedi se obično rađaju u januaru ili februaru. Bio je mali, poput mačeta ili šteneta”, objašnjava pilot.

Mladunče nije imalo šanse da preživi u divljini, pa su piloti odlučili da sami brinu o njemu, prihvatajući savjete i pomoć biologa iz regiona.

“Tokom prve godine nije znao šta je hibernacija. Bio je pospan, ali nije razumio šta mu se dešava. Sjedjeli smo zajedno u kontejneru koji je zapravo njegova jazbina. Poslije dvije nedjelje otišao je u hibernaciju”, ističe Ivanov, koji je u Mansurov čuvar.

Za odgajanje Mansura do sada je potrošeno oko 50.000 rubalja. Sredstva se prikupljaju i onlajn –na Jutjubu se prikazuju djelovi Mansurovog svakodnevnog života. Njegovi pratioci na društvenim medijima broje se hiljadama.

Do sada, za odgajanje Mansura prikupljeno je više od tri miliona rubalja. Zahvaljujući tome, ovaj medo na ljeto dobiće svoj bazen.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

Je li se ovo napokon beranski aerodrom otvorio

Williams
Gost
Williams

Ovakvi kod nas rade na aerodromu…

Send this to a friend