Zanimljivosti

Milenijalci ojadili Holanđane: Izgazili lale vrijedne nekoliko hiljada eura

Uzgajivači preklinju turiste da prekinu sa slikanjem selfija u njihovim zasadima.

Milenijalci su u svojoj potrazi za savršenom fotografijom dosad ugazili cvijeće u vrijednosti od nekoliko hijada eura.

Šarena polja tulipana širom Holandije su izuzetno popularno odredište turista, ali je ta činjenica u posljednjih nekoliko godina skupo koštala njihove domaćine, čijim su poljima nanijeli ogromnu štetu, a tome je najviše doprinijela popularizacija ove lokacije na Instagramu.

Kako prenosi CNN, a pišu “Daljine“, zbog toga su se Turistička organizacija Holandije i lokalni uzgajivači lala udružili, pokrenuvši kampanju na društvenim mrežama, kako bi milenijalcima skrenuli pažnju da se na svojim putovanjima drže podalje od njihovog cvijeća.

„Prelazeći preko naših cvijetnih polja uništavaju lale. Taj problem postoji već nekoliko godina, a prouzrokovali su ga mladi koji neprestano slikaju selfije. Prošle godine je na jednom od mojih njiva bilo 200 ljudi. Polja se nalaze pored puta, pa turisti silaze do njih kako bi se slikali, od 10 ujutru do 9 uveče. Moramo ih skloniti odatle“, rekao je jedan od uzgajivača Sajmon Penings, koji zapadno od Amsterdama posjeduje više od 40 polja lala.

On procjenjuje da na njegova polja svakodnevno dolazi na hiljade ljudi, a neki od njih su na jednom polju napravili štetu od 10.000 eura. Kako Penings navodi, to je bio trenutak u kom je rekao “Ovo se mora promijeniti”.

Holandska turistička organizacija za ovaj problem okrivljuje Instagram.

View this post on Instagram

TYPICAL DUTCH GIRL 🇳🇱🌷#flowerfields

A post shared by IRIS | FASHION INSPO (@iriseigenhuis) on

„Nevjerovatno je primamljivo ući u polje lala i slikati se u moru predivnog cvijeća, ali bi to bilo kao kada bismo ulazili bez pitanja u tuđe dvorište. Prije deset godina bilo je mnogo ljudi starijih od 50 godina, ali u posljednje dvije godine, od kad je Instagram toliko popularan, ima mnogo više milenijalaca“, kaže portparolka holandske turističke organizacije Elsje van Vuren, dodavši da su svi dobrodošli na poljima lala, ali samo ako imaju na umu da im nije dopušteno da hodaju po njima.

Ona ističe da problem nije ograničen samo na polja, već da je prisutan i u muzejima koji važe za atraktivne tačke za slikanje selfija.

Promotivni video-spot kojim, između ostalog, Holanđani pokušavaju da se bore protiv ove pošasti, prikazuje polja lala za koje autori napominju da se hrane ljubavlju i njegom brižnih holandskih farmera.

“Predator prijeti odozgo, neoprezan i nesvjesno destruktivan”, kaže se u video-materijalu, dok je u kadru žena koja gazi na cvijet kako bi se slikala.

“Uživajte u našim cvijetnim poljima, ali budite sigurni da ste prijatelj tulipana”, poručuje se u video-zapisu.

Send this to a friend