Zanimljivosti Čudo prirode

Milford Saund, fjord koji krasi bezbroj vodopada

Uski zaliv sjeverozaopadno od Dunedina, usječen 20 km u obalu novozelandskog Južnog ostrva je za književnika Radjarda Kiplinga bio ‘osmo svjetsko čudo’ – dom jedinstvenog životinjskog svijeta koji obuhvata slatkovodne i morske vrste, kao i organizme hladnih, i životinje tropskih voda.

View this post on Instagram

Up close and personal with a Milford Sound Waterfall. If you wish to understand the scale of this beast take a look at the Tree Fern on the bottom edge which stand about 15 metres tall and 2 metres across. #milfordsound @milfordsoundtourism @destinationfiordland #lovefiordland @visit.newzealand #visitnewzealand @purenewzealand #purenewzealand @exploringnewzealand #exploringnewzealand . . . . . . #olympus_au #getolympus #olympusinspired #olympusvisionary #newzealandwithme #visitnewzealand #nz #newzealand #destinationnz #newzealandvacations #newzealandguide #purenewzealand #newzealandfinds #capturenz #gottalovenz #discover_newzealand #explorenz #waterfallsofinstagram #waterfallsfordays #waterfalls #easywayphotography #breakfreewitholympus #beautifuldestinations #fiordlandnationalpark #bestnewzealand @expnewzealand @skylum_global @stevearnoldphoto

A post shared by Graham Gall Photography (@gallpix) on

View this post on Instagram

Rainy days creating waterfalls all around me ☔️

A post shared by Chris Glaze (@chrisjglaze) on

Milford Saund je jedna od onih lokacija na kojima skoro uvijek pada kiša, tačnije, kiša u prosjeku pada svaka dva od tri dana, a godišnji prosjek je oko 6.000 litara kiše na svaki kvadratni metar. Upravo su ovi pljuskovi i odgovorni za prirodni spektakl koji se ovdje može vidjeti – bezbroj divljih potoka koji padaju preko litica visokih i preko 300 metara, istovremeno stvarajući na stotine privremenih vodopada.

Najveća svjetska populacija crnih koralnih stabala živi ispod površine Milford Sounda, a oni ujedno spadaju i među najstarije (kontinuirano) žive organizme na svijetu, stare više od 4.000 godina. Srećni posjetioci ovdje ponekad mogu posmatrati i kitove koji ‘zalutaju’ iz obližnjeg mora, a mnogo češći gosti su delfini, morski lavovi i pingvini (Eudyptes).

View this post on Instagram

#milfordsound #waterfall #nature

A post shared by Kung (@bunkung_hout) on

Iako se kaže da na Milford Soundu postoji ‘bezbroj’ vodopada, ipak su samo dva stalna. Svi ostali se pojavljuju periodično, u zavisnosti od količine padavina i godišnjeg doba (skoro uvijek je aktivno na stotine različitih vodopada na različitim lokacijama).

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Gloria
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gloria
Gost
Gloria

Zaista prelijepo . Hvala CDM-u i na ovakvim vijestima/tekstovima…

Send this to a friend