Zanimljivosti izaziva divljenje zbog načina na koji je izgrađen

Misterija mosta u Kembridžu

Iako su se istoričali složili da ovaj most nije napravio Isak Njutn, mnogi odbijaju to da prihvate.

“Drveni most”, koji je poznatji po nazivu “Matematički“, izaziva divljenje zbog načina na koji je izgrađen. Iako ima oblik luka, izgrađen je od ravnih greda.

View this post on Instagram

Float the day away… ↝ ~ 📷: @guwaphotos

A post shared by We Are Cambridgeshire ↝ (@wearecambridgeshire1) on

Da bi se u to uvjerili, posjetioce Kembridža idu da plove rijekom Kem kako bi razgledali i zagledali most sa svih strana. Upravo zbog specifičnog i “pametnog“ načina gradnje koji je očuvan i nakon restauracija obezbijedio je mostu nadimak “Matematički“.

View this post on Instagram

Math.

A post shared by M.G. Siegler (@mgsiegler) on

Legende koje se vežu za most jednako su intrigantne kao i njegov oblik. Prema nekim teorijama, koje se nerijetko navode i u turističkim vodičima, most je izgradio Isak Njutn. I to bez ekser i šrafova, a sve da bi uspio da dokaže zakone fizike.

Nakon završene srednje škole Njutn je pohađao studije u Kembridžu, a nakon završetka primljen je kao profesor matematike i optike.

Ipak, istoričari i fizičari kažu da priča “ne drži vodu“, te da su turisti koji vjeruju u to da je most gradio Njutn veoma lakovjerni.

Godinama nakon fizičarove smrti 1727.godine , most je sagradio Džejms Esek prema nacrtu Vilijama Eteridža 1749. godine. Nakon toga obnovljen je prema istom dizajnu 1866. i 1905. godine.

Za izgradnju su se koristili i ekseri i šrafovi, ali se zbog metalnih djelova koji su držali prvobitnu kontsrukciju činolo da ih nema.

Send this to a friend