Zanimljivosti Na granici Argentine i Brazila

Mocona vodopadi koji idu paralelno sa rijekom

Mocona vodopadi, takođe poznat kao Iucuma Falls, nalazi se na rijeci Urugvaj, u provinciji Misiones, u Argentini, 337 kilometara od grada Posadas i 322 kilometara od Iguasu.

Budući da rijeka Urugvaj djeluje kao prirodna granica između Argentine i Brazila, ova jedinstvena prirodna ljepota, pripada objema državama. Ime Mocona znači “da proguta sve” u Guarani jeziku i uglavnom se koristi u Argentini, Iucuma znači “veliki pad” i popularan je u Brazilu.

Ovo nije tradicionalni vodopad sa klasičnim putanjama, kao u većini drugih vodopada.

Vodopad je dug oko 3 km, to je možda jedini vodopadi na svijetu koja ide duž rijeke sa vodom koja se preliva u kanjon. Dubina kanjona 100 metara je 15 – 30 % od širine rijeke. U zavisnosti od količine vode u rijeci Urugvaju visina vodopada varira od pet do sedam metara. Širina vodopada takođe zavisi od količine vode u rasponu od 1.800 do 3.000 metara.

Gotovo nepoznat, veličanstveni vodopadi Mocona su dio regionalnog parka MOCON. Iguazu vodopadi možda su najpopularniji u Argentini, ali Mocona vodopadi se razlikuju od svih ostalih po svojoj jedinstvenošču.

Send this to a friend