Zanimljivosti

Modele i manekenke mijenjaju digitalna bića

Svijetlozelenkaste oči izgledaju gotovo nestvarno. Takvo joj je i lice. Bren je na svojim fotografijama na Instagramu pokazala ljepotu koja se čini gotovo nestvarnom. Tamna koža, oči zanimljive boje, velike usne i kovrčava razbarušena kosa, na fotografiji koja je savršeno osvijetljena i uređena. Ipak, jedna stvar ne štima. Ona nije ljudsko biće, piše express.hr

Na prvi pogled učiniće vam se kao žena nevjerovatne ljepote, koja, poput mnogih drugih, Instagram koristi za promociju i karijeru.

Međutim, kad malo bolje pogledate, uvidjećete da vam je prva pomisao o nestvarnoj ljepoti zapravo bila tačna. Bren je, naime, posljednji kompjuterski dizajnerski uspeh fotografa Kamerona-Džejmsa Vilsona.

On se proslavio proslavio početkom ove godine sa svojim prvim takvim modelom Šudu, koja važi za prvi digitalni model.

View this post on Instagram

🌸 . . #digitalart #3d #clo3D #daz3d #thediigitals

A post shared by Shudu (@shudu.gram) on

Izgledala je toliko stvarno da je jedan poznati brend koji proizvodi majice htio da je angažuje za dugotrajnu kampanju. To je sve bilo prije nego što su otkrili kako je Šudu samo lijepo i vješto oblikovana grupa piksela na ekranu.

Vilson je pokrenuo i prvu modnu agenciju za digitalne modele koju popularno naziva “The Digitals”.

Britanska agencija “Irmaz Models”, pokrenuta u aprilu, takođe promoviše kompjuterske modele koji u svemu nalikuju na prave ljude.

“Kompanije i brendovi mogu da odaberu specifičan izgled koji traže i žele. Od rase, pola do frizure”, kaže Filip Džej, bivši Plejbojev fotograf, koji uz Irmu Cuker vodi ovu agenciju.

Agenti koji traže poslove ovim “modelima” kažu kako oni nude niz novih mogućnosti za klijente, kao i veću kontrolu nad izgledom koji žele da ih predstavlja.

Takođe, ne moraju da se brinu hoće li model da dođe na vrijeme na snimanje, hoće li da ima vremena za kampanju i naravno, ono što ih posebno veseli, ne moraju da se brinu da će modeli da ostare, piše CNN.

Modne kuće posebno su zainteresovane za modele kao što je Bren.

Stvarne manekenke i dalje imaju posla, ali sada postoji strah da će zbog ovih kompjuterski dizajniranih modela, da ostanu bez posla.

Džej kaže da je to jedna od mogućnosti, kao i da to nije nikakva velika novost ili problem.

“Stalno se pojavljuje neki novi model koji je baš u određenom trenutku u trendu”, naglašava on.

Vilson nije toliko zabrinut i kaže kako želi da sarađuje sa kompanijama koje razvijaju nove tehnologije, a u tom slučaju ovi modeli imaju smisla.

Kada pokreće novu saradnju sa novim klijentima pita ih da li su spremni za novu komunikaciju zahvaljujući napretku tehnologije, mode i budućnosti.

Obojica, Vilson i Džej, planiraju da kreiraju različitu kolekciju modela.

“U svijetu modela većinom dominiraju bijele žene, ali mi ćemo to malo da promijenimo”, kaže Džej. Šudu i Bren su crne puti, a Bren je i plus size model.

Vilson je otišao korak dalje i kreirao vanzemaljku dugačkog vrata Galaksiju.

Obje agencije imaju i muške modele i ponekog “vanzemaljca”.

“Naša želja je da imamo ljude svih oblika, veličina i različitog etničkog poriekla”, objašnjava Vilson.

Rene Engeln, profesorka sa Univerziteta Nortvester zabrinuta je kakav će uticaj da ima mogućnost kreiranja “savršenog” modela na samopouzdanje žena.

“Nema svijeta u kojem je ovo dobra stvar za žensko zdravlje. Činjenica da će se žene upoređivati sa ženama koje nisu ljudi mi je toliko nevjerovatna, poput šale koja baš i nije smiješna”, naglašava ona.

Bil Vakerman, izvršni direktor agencije “Wilhelmina Models”, smatra da su digitalni modeli novost koja će neko vrijeme da bude popularna, a da potrošači i klijenti zapravo žele osobu sa kojom će moći da se povežu stvarnim očima. On kaže da se zato ne brine previše oko modela poput Bren.

“To su sve marketinški trikovi kako bi se privukla pažnja i izazvao interes. To je promjenljiv biznis u kojem će ubrzo nešto drugo da postane neki novi trend”, smatra on.

Send this to a friend