Zanimljivosti Nalazi se u Nebraski, državi u SAD

Monovi, grad sa jednim stanovnikom

Monovi, grad sa jednim stanovnikom

Čuli ste za male gradove, čuli ste i za one napuštene, ali ne i za grad u kojem je broj stavnivnika – jedan? Da, takav gradić postoji, naziv mu je Monovi i nalazi se u SAD.

Elzi Eiler živi ovdje čitav svoj život, pa je gledala kako se populacija postupno smanjuje. Gradonačelnica, blagajnica, skretar grada, vlasnica kafića samo su neke od njenih funkcija.

Svake godine na svom kafiću objesi znak “Izboriza gradonačelnika” i potom glasa sama za sebe. Po zakonu je dužna da organizuje izbore. Kao vlasnica kafića obvezna je da traži dozvolu za alkohol i duvan, pa zahtjev šalje državi, koja ga potom prosljeđuje gradonačelnici, pa kada ga, kao gradonačelnica potpiše, vraća ga nazad sebi, kao vlasnici bara.

Prije 90-ak godina Monovi je imao oko 150 stanovnika. Tada su postojale čak tri radnje, nekoliko restorana, pa i zatvor. A grad je bio stanica na željeznici Elkhorn.

Eiler je ostala zadnja stanovnica nakon što je njen muž Rudi umro. Upoznali su se još u vrtiću, vjenčali kada je ona imala 19 godina i čitav su život proveli u Monoviju.

Crkva je posljednju ceremoniju održala 1960, do 1970. zatvorene su radnja i pošta, škola je zatvorena 1974. Takođe sedamdesetih, odselila su se i Eilerinina i Rudijeva djeca. Par je 1971. otvorio kafić. Do 1980. u gradu je ostalo još samo 18 stanovnika, a 20 godina kasnije ostao je samo ovaj bračni parRudi je preminuo 2004.

Uprkos tome, Eiler nije htjela da se preseli. Kaže da nije usamljena jer 12 sati radi u svom kafiću, gdje ima redovne goste iz susjednih mjesta, a i turiste iz cijelog svijeta koji dolaze da vide ovaj gradić sa samo jednim stanovnikom.

Send this to a friend