Zanimljivosti Aiguille du Midi, Francuska

Mostić na krovu Evrope koji godišnje posjeti pola miliona ljudi

Aiguille du Midi je planinski vrh u francuskim Alpama visok 3 842 metara kojeg godišnje posjeti više od pola miliona turista. Nalazi se jugoistočno od legendarnog skijališta Chamonix i poznat je po žičari koja je dvadeset godina držala rekord najviše na svijetu.

Žičara koja vodi od Chamonixa (1035 m) do Aiguile du Midija sagrađena je 1955. godine, a iako ju je napustila stara slava –  i dalje drži rekord za najviši vertikalni uspon u svijetu (1 035 do 3 842 m). Vožnja žičarom traje oko 20 minuta, a nakon izlaska na vrhu posjetiocima dah oduzima panoramski pogled s malog mosta. Kada je lijepo vrijeme i kad nema oblaka, možete se diviti Mont Blancu.

Aiguille du Midi je mjesto na kojem možete najbliže prići Mont Blancu bez penjanja i planinarenja. Vrh čiji bi se naziv mogao prevesti kao Podnevna igla zaista može pokazati vrijeme – kada se pomatra ispred crkve u Chamonixu možete biti sigurni da je 12 sati u trenutku dok je sunce iznad vrha.

Odlučite li da se provozate žičarom, valja imati na umu da ćete morati da se upišete na službenoj stranici dovoljno unaprijed. Takođe, žičara se i jednom godišnje održava, na što odlazi dvije do tri sedmice u novembru pa u tom periodu ne radi.

Send this to a friend