Zanimljivosti Dio ideologije i prakse nacionalizma

Nacionalni karakter: Kako doživljavamo našu, a kako druge nacije

Naziv nacionalni karakter je povezan sa teorijskim pristupom kulturi i ličnosti prema kojem su zajedničke crte ličnosti posljedica istih obrazaca enkulturacije, socijalizacije i internalizacije pravila ponašanja i vrijednosti. Imenica karakter opisuje univerzalni aspekt društvenog života i istovremeno predstavlja unutrašnju dimenziju postojanja pojedinaca i spoljašnju, vidljivu kroz kolektivno ponašanje. Pridjev nacionalno postavlja ovaj univerzalni aspekt društvenog života u specifičan kontekst onih društvenih jedinica koje nazivamo nacije.

Otkada je formulisan pojam nacionalni karakter u Evropi tokom druga polovine XVIII vijeka, ideja da pripadnici svake nacije posjeduju psihološke i zajedničke kulturne karakteristike, koje se prenose i tako ih identifikuju i razlikuju od drugih uvijek je bila dio ideologije i prakse nacionalizma. Zato ona ima dvostruko značenje, istovremeno je opisni i propisni izraz. Sa jedne strane opisuje zajedničku istoriju, jezik, vjeru, običaje, vjerovanja, oblike postojanja i osjećanja, a s druge strane služi da se legitimišu zahtjevi za suverenitet i forme političke akcije. Prvo značenje se odnosi na suštinu svake nacije, a drugo pretpostavlja kolektivno djelovanje koje daje prednost ili čak treba da stvori nacionalni karakter u stvaranju političke zajednice.

Tokom 1940-ih i 1950-ih godina izraz nacionalni karakter je stekao naučni legitimitet unutar takozvane sjevernoameričke antropološke škole kulture i ličnosti. Studije nacionalnog karaktera proističu iz raznih pristupa kulturi i ličnostima, uključujući konfigurativni pristup Edvarda Sapira i Rut Benedikt, osnovne strukture ličnosti koju su razvili Ralf Linton i Abram Kardiner, kao i modalni pristup ličnosti Kore Diboa.

Balkan je oduvijek bio poznat po jakom osjećaju pripadnosti njegovih stanovnika određenoj naciji. Nacije oko sebe često doživljavamo na odreženi način, pa će naši susjedi reći da smo lijena nacija, da su nam muškarci visoki, a žene lijepe. O Hrvatima često bude komentara da su distancirani, a stanovnici Srbije ponosni i spremni na veselje u bolo koje doba. Slovencima će ostatak nekadašnje Jugoslavije reći da su poput Austrijanaca i ljubazni, a da u Sjevernoj Makedoniji žive energični ljudi. Našim susjedima u Bosni i Hercegovini kažemo da su veseljaci i “meraklije”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vaše ime
Gost
Vaše ime

Copy, paste tekst. Šta reći bez kuku!

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Ko smo mi.Dje smo mi.Kakve su nase karakteristike.Kakav je ovo tekst.Mi izgleda ne postojimi?

oganj
Gost
oganj

Ko ste to vi? Pa eto u cemu je fazon.svatas li sad.postojite itekako ali onako kako smo vazda bili.Srbi!

Send this to a friend