Zanimljivosti smetala mu buka

Nagrađivani muzičar iz Niša na sudu jer je vježbao klavir, prijavio ga komšija

Vladimir Aćimović je nekadašnji učenik čuvenog pijaniste Arba Valdme iz Estonije i bugarskih pijanista Milene Kurteve i Ilije Černajeva, a danas je student treće godine Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu i Univerziteta za muziku i izvođačke umjetnosti u Gracu. Ovih dana umjesto da razmišlja o obavezama u novoj školskoj godini, notama i koncertima, on je zaokupiran procesom pred Prekršajnim sudom u Nišu.

Nije mu, kaže, jasno da neko ko se bavi svojim poslom, ko ne ugrožava nikoga, može da bude procesuiran na isti način i po istom pravilniku po kojem se procesuira i onaj ko pali skupštinu ili na bilo koji drugi način vandalizuje državu.

Zvuk Vladimirovog klavira zasmetao je jednom komšiji koji ga je i prijavio. Ne jednom, već nekoliko desetina puta od 2016. godine. Proces pred Prekršajnim sudom traje i neizvjesno je kako će završiti, piše portal Niške vesti.

“Iz nekog razloga i Prekršajni sud je nevjerovatno zainteresovan za ovaj predmet, tako da ću po svoj prilici morati iz Graca da dolazim u Niš samo zbog toga. Nije ni važno da li ću morati da platim neku potencijalnu kaznu. Jednostavno ću dio stipendije vratiti državi. Problem je što u Srbiji ne postoji druga mogućnost za vježbanje nego kod kuće, jer u školama i na fakultetima nema prostora za to. Ovo može da izazove domino efekat, jer kasnije, bilo ko može da se pozove na moju eventualnu presudu i da prijavi neko dijete, studenta, bilo koga ko vježba neki instrument i da dobije na sudu. A to praktično znači oduzimanje prava na rad i učenje, kasnije i na egzistenciju. Mnogima je muzika zabava, meni i mojim kolegama je to parče hljeba”, ističe Vladimir.

Da nije tužno bilo bi smiješno.

Druga nelogičnost je i to da je tužba volja jednog čovjeka, da bude još čudnije, profesora niškog Univerziteta.

“Dobio sam saglasnost, ali sam uvijek poštovao kućni red”, naglašava Vladimir čiji su roditelji, takođe u problemu, kao profesori klavira, koji u vrijeme epidemije nastavu drže onlajn.

Ostali stanari zgrade u kojoj živi, Vladimiru su dali saglasnost da može da svira u bilo koje vrijeme tokom dana, ponosni na to što je ovaj mladi nadareni umjetnik baš njihov komšija.

Kakav muzički talenat stoji iza imena Vladimira Aćimovića govori i podatak da mu je trebalo samo tri godine učenja i vježbanja, da bi kao desetogodišnjak držao koncerte u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu i Niškom simfonijskom orkestru.

Broj osvojenih nagrada i priznanja odavno je premašio broj njegovih godina.

Dok u bijelom svijetu jedva čekaju da sjedne za klavir i pokrene magiju, u njegovom rodnom Nišu, voljom pojedinca, šalje mu se druga poruka.

“Poslije svega osjećam prazninu. Kao da žele da mi na ovaj način poruče da napustim fakultete koje pohađam i okrenem se nekom drugom poslu. Ili da nastavim sa muzikom negdje drugdje, negdje gdje će me bolje dočekati”, sa tugom u glasu izgovara Vladimir.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
MilutinTopPataProfesor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milutin
Gost
Milutin

Komšija mora da je Crnogorac

Top
Gost
Top

Izdrzi dovla , to su sitne duse njima ce se vratit sve. Da je taj posten covjek pa bi mu posao na stan da pita da svira u neko drugo vrijeme , ali ocigledno je taj sisnjar.

Pata
Gost
Pata

Dajte ljudi, kao da je lako slušati po cijele dane zvuk istog instrumenta, pa sve da najljepše svira!
Zar momak ne može da svira slušajući sebe na slušalicama?!

Profesor
Gost
Profesor

Ja potpuno razumijem komšiju što ga je tužio, jer svako ima pravo na svoj mir u svom stanu.

Send this to a friend