Zanimljivosti

Najpoznatija jelka na svijetu svijetli poslije dvije godine

Božićna jelka kod njujorškog Rokfelerovog centra

Ove nedjelje, tačnije u srijedu uveče, božićna jelka kod njujorškog Rokfelerovog centra ponovo je zasvijetlila nakon skoro dvije godine pauze. Mnogi Njujorčani upravo ovaj trenutak smatraju simbolom zimskih praznika. Zadnji put to se dogodilo 2019. zbog čega je Njujork Tajms posebno naglasio ovogodišnji trenutak paljenja lampica najpoznatijeg božićnog drveta na svijetu. Znači li to da se sve polako vraća u normalu? Mnogi žele da vjeruju da je tako.

Ovogodišnje stablo je 85-godišnja norveška smreka koja je visoka skoro 25 metara i teška gotovo 12 tona i dolazi s farme u Elktonu u Merilendu. Ekipe su neprestano radile kako bi umotale stablo u više od 50.000 raznobojnih LED lampica. Trodimenzionalna zvijezda na vrhu stabla koštala je oko 1000 dolara, ima 70 šiljaka prekrivenih sa Svarovski kristalima, a dizajnirao ju je arhitekta Danijel Libeskind.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The New York Times (@nytimes)

Dok se mnogi raduju doživljaju ovako raskošne božićne jelke, drugi su revoltirani činjenicom kako je i ove godine “stablo moralo da da svoj život” zbog mjesec dana prazničnog veselja. Za Njujorčane je to ipak višegodišnja božićna tradicija potekla od radničke klase.

Naime, prvo božićno drvo ispred Rokfeler centra postavljeno je davne 1931. godine kada su se radnici udružili i svojim novcem kupili jelku. Muškarci su tada ukrasili jelku ručno izrađenim vijencima koje su napravile njihove porodice. Od 1933. ovaj je trenutak postao tradicija koja traje još i danas.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Amerikanacqq
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Amerikanacqq
Gost
Amerikanacqq

Da nije jelke, Bozic nebi ni stigao. Hvala ti jelko sto postojis!

Send this to a friend