Zanimljivosti Ledeni brijeg u pokretu

Najveća santa leda na svijetu se kreće

Gigantski blok leda se okrenuo i sada ide ka sjeveru duž Antarktičkog poluostrva.

Prošlo je dvije godine od kako se ogromna santa leda poznata kao A68 odvojila od Antarktika.

Sateliti pokazuju da se najveći ledeni brijeg na svijetu okrenuo u vodama Vedelovog mora u Južnom okeanu i da se trenutno kreće ka sjeveru, duž poluostrva Antarktika.

Neko vrijeme je izgledalo kao da se ova zaleđena masa dužine 160 km zaglavila u jednom dijelu plitkog morskog dna. A-68 je dospio u opasnost da postane najveće „ledeno ostrvo” na svijetu.

Ali je od tada „pustio korak”.

„Za jedan objekat koji ima oko jednan trilion tona, ledeni brijeg A-68 se čini poprilično okretnim”, kaže profesor Adrian Lakman.

„Godinu dana pošto je ostao blizu grebena sa kojeg se otkinuo, A-68 je sredinom 2018. upao u vrtlog u Vedelovom moru, okeansku struju u smjeru kazaljke na satu, koja ga je zavrtjela za 270 stepeni i odnijela 250 km ka sjeveru”, rekao je on za BBC.

„Ledeni brijeg je 160 km dugačak ali svega 200 metara širok – sličnih proporcija kao kreditna kartica – pa je iznenađujuće koliko je malo štete pretrpio na svom dosadašnjem putu.”

A68 se odvojio od ruba Larsen C ledenog grebena u julu 2017. Profesor Lakman sa Svansi univerziteta od tada prati njegova kretanja, koristeži evropske Sentinel-1 satelite.

Postoje dvije ovakve svemirske letilice i nadlijeću iznad brijega svakih nekoliko dana.

Sateliti su opremljeni radarskim senzorima koji mogu da vide površinu Zemlje, bez obzira na vremenske i svjetlosne uslove. Trenutno, Antaktiku je pod velom zimskog mraka.

Iako se A-68 generalno držao kompaktno, izgubio je neke veće komade leda. Jedno parče je otpalo sa jednog kraja ubrzo nakon što je brijeg nastao. Ovo parče je čak bio dovoljno veliko da dobije sopstveni naziv – A-68b.

Sa okvirno 13 km dužine i 5 km širine, ova kćerka santa leda sada se nalazi oko 110 km dalje ka sjeveru, duž poluostrva.

Kao mnogi ledeni brijegovi iz Vedelevog mora, A68a i b će konačno biti istisnuti u Antarktičku cirkumpolarnu struju, koja će ih baciti ka južnom Antantiku na put koji je postao poznat kao „dolina ledenih brijegova”.

U pitanju je isto kretanje vode – i pratećih vjetrova – koje je čuveni istraživač ser Ernest Šeklton koristio 1916. da bi izveo svoje bjekstvo sa Antarktika nakon što je igubio svoj brod Endurans u morskom ledu.

Šeklton je išao ka Južnoj Džordžiji, ostrvu na kojem možete često vidjeti velike ledene brijegove u blizini obale. Zbog dubokog dna, ovi ledeni blokovi imaju tendenciju da se zaglave u plitkom kontinentalnom pojasu britanske prekomorske teritorije.

Da li je ovo konačna sudbina A68, da se usidri kod ostrva Južna Džordžija i istopi na njegovom „groblju ledenih brijegova”?

Send this to a friend