Zanimljivosti Odlučio je podići izazov na viši nivo

Od Fride do Betmena: Amerikanac od ruta za trčanje pravi crteže na mapi grada

Trčanje nije jednostavno, potrebno je odabrati pravu rutu, držati se nje i istrčati je do kraja. Mnogi se s takvim izazovima bore svakodnevno, a Lenny Maughan iz San Francisca odlučio je podići izazov na viši nivo. Naime, on trči po rutama koje kreira u obliku crteža na mapi.

Maughan već četiri godine pretvara svoje rute u umjetnost. Ulice kojima će trčati pažljivo bira kako bi na mapi iscrtao ilustracije. On crta neke od najjednostavnijih stvari poput srca, do najkomplikovanijih kao što je lice Fride Kalo.

“Nisam planirao da se bavim ovim. Ali kada su aplikacije za praćenje trčanja postale popularne, počeo sam viđati oblike na svojim mapama trčanja. Tu počinje cijela priča. Želio sam da bude originalna i drugačija”, rekao je Maughan za Guardian.

Prvi crtež prikazivao je gestikulaciju rukom iz filma Star Trek, a Maughana je inspirisala smrt Leonarda Nimoya 2015. godine.

“Nakon toga sam crtao mnoge druge stvari. Jednostavno bih isprintao mapu i skicirao kuda ću se kretati. Što veću rutu pravite, to je jednostavnije nacrtati ono što želite”, kaže.

Ističe kako je crtež Fride Kalo zahtijevao skoro 47 kilometara i oko šest sati da ga istrči. U San Franciscu živi već 20 godina, a od malena pokazuje ljubav prema crtanju pa je srećan što je napokon našao način da spoji dvije ljubavi – trčanje i crtanje.

Send this to a friend