Zanimljivosti Jednostavnim pogledom u oči možemo da prepoznamo nečije emocije

Otkud to da su oči ogledalo duše?

Oči su ogledalo duše je veoma poznata izreka, čiji je varijantni oblik Oči su prozor duše. Ukazuje da jednostavnim pogledom u oči možemo da prepoznamo nečije emocije, a da ne progovorimo nijednu riječ. Oči su više od ogledala duše i izuzetno važan činilac u procesu formiranja naše duše. One su otvoren prozor koji daje i prima u isto vrijeme.

Izreka Isusa Hrista “Oko je svjetiljka tijelu” zabilježena je u jevanđeljima po Mateju i Luki i govori o bistrom i rđavom gledanju. Jevanđelje po Mateju prenosi sljedeće Isusove riječi: “Svijetilo tijela je oko. Ako je oko tvoje bistro, sve tijelo tvoje biće svijetlo; ako li je oko tvoje rđavo, sve tijelo tvoje biće mračno.“

Marko Tulije Ciceron je izreku “Oči su ogledalo duše” citirao na latinskom jeziku kao “Ut imago est animi voltus sic indices oculi”, što u prevodu znači “Lice je slika uma kao što je oko njegov tumač”. Izraz na latinskom jeziku “Vultus est index animi” ili “Oculus animi index” se obično prevodi kao “Lice je indeks uma”. Prema starim narodnim vjerovanjima “očima se uvijek vjeruje više nego ušima“.

Oči su obično povezane sa ljudskom dušom, vjerovatno zato što ne mogu lagati. Uostalom, čovjek može prevariti izrazima lica ili riječima, ali ne pogledom. Pogled na osobu je ponekad toliko elokventan da ne zahtijeva dodatne riječi.

Može se zaključiti da oči mogu izraziti najširi spektar osjećanja i emocija. Brojne studije pokazuju da kada prvi put sretnemo neku osobu, njene oči mogu nam prenijeti niz senzacija, kao što su na primjer nepovjerenje ili povjerenje, sigurnost, dobrobit, strah.

Send this to a friend