Zanimljivosti

Ovuda ljudska noga ne korača: Sedam najstrašnijih gradova svijeta

Putujete avionom na dugo planirani odmor. Odjednom se pojave problemi i avion se prizemlji na nepoznato mjesto. Uspjeli ste da dođete sebi i, gle sreće, u daljini se nazire grad. Kad ono – grad duhova!

Iako se čini da je to nemoguće, ipak postoji mala šansa da se takva situacija i dogodi, prenosi Dnevnik.hr.

Agdam, Azerbejdžan

Nekada dom čak 40.000 stanovnika, Agdam je preživio veliki broj krvavih borbi sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, što je natjeralo stanovnike da napuste grad. Nakon prestanka ratovanja grad su zauzeli pljačkaši i lutalice, a danas ga je protivzakonito posjećivati.

Bodi, Kalifornija

Godine 1859. hrpa sijedobradih kopača pohrlila je u Sijera Nevadu u potrazi za zlatom. Populacija u gradiću Bodi u roku od nedjelju dana narasla je na fascinantnih sedam hiljada duša. Kako je rastao broj stanovnika, tako se i popunjavao sadržaj grada.

U svojim najboljim danima grad je imao sedam crkava, 25 bordela i čak 65 barova. Tuče su ovdje bile česte, kao i dvoboji pištoljima, sve dok jednog trenutka nije ponestalo zlata i stanovnika, a na najbolje ovdje dane podsjećaju samo ostaci građevina i pokoji zarđali automobil.

Varoša, Kipar

Nekad ultrapopularno turističko naselje na obalama Mediterana, dio grada Famaguste, danas su napuštene ruševine. Sedamdesetih godina prošlog vijeka mnogi slavni ljudi poput Brižit Bardo i Rakel Velč ljetovali su ovdje, a ulice su bile prepune visokih građevina i skupih hotela. Sada je ovaj grad u potpunosti napušten.

Ostrvo Hašima, Japan

Od 1887. do 1974. godine Hašima je bio grad u kojem su stanovali rudari sa svojim porodicama. Na svom vrhuncu ostrvo je imalo 5.000 stanovnika, ali nakon što je nafta počela da se koristi kao primarni energent, stanovnici su postupno napuštali grad u potrazi za boljim životom. Danas je ostrvo ništa drugo nego betonska ploča s mnogo praznih građevina.

Pripjat, Ukrajina

Službeno je proglašen gradom 1979. godine, a tu titulu je izgubio 1986, odmah nakon černobiljske katastrofe. Prije eksplozije Pripjat je imao 49.000 stanovnika, 18.136 stabala i 27 restorana i barova. Danas je strogo čuvan, pa je zabranjen svaki ulaz ili posjeta gradu. Ne želite ovdje da završite noću, jer nikad ne znate da li bi neko mutirano čudovište moglo da pomisli da biste mogli da mu budete dobra večera.

Romanjano al Monte, Italija

Ovo selo uništio je zemljotres koji se dogodio 1980. godine, ali stanovnici nisu htjeli da obnavljaju mjesto, nego su desetak kilometara od njega podigli novo. Iako je nenaseljeno, selo je danas vrlo popularno među turistima koji žele da posjete jedino napušteno mjesto u Italiji.

Orador sur Glan, Francuska

Nekad je u ovom selu bilo 640 stanovnika koje su njemački esesovci doslovno zaklali, osim nekolicine koji su uspjeli da pobjegnu i da ispričaju o ovom nemilom događaju. Danas selo nema nijednog stanovnika, ali služi kao svojevrsni podsjetnik i spomenik na mučki ubijene ljude.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Draško
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Draško
Gost
Draško

Ovako će izgledat CG,kad dps pođe s vlasti.

Send this to a friend