Zanimljivosti

Pad porodice Vanderbilt: Imali milijarde, sve potrošili na zabave

Porodica Vanderbilt je bila jedna od najbogatijih u američkoj istoriji, ali tokom vremena njihovo je bogatstvo postupno nestajalo.

Sve je počelo jednim komodorom, kako je bio nadimak Korneliusa Vanderbilta. On je već s 11 godina odustao od škole, a nekoliko godina kasnije je pozajmio 100 dolara od svoje majke da bi kupio brod kad je imao 15 godina. 1829. godine je kupio svoj prvi parobrod i koristio ga je da bi desetak godina kasnije bio vlasnik čitave flote od 100 parobroda. Ostali brodari su ga zbog toga zvali Komodor i taj nadimak će ga pratiti do kraja života.

U to vrijeme je kroz Njujoršku luku prolazilo tri četvrtine svih američkih trgovačkih pošiljki, a velika većina je na put kretala na Vanderbiltovim brodovima. Ali Komodor se tu nije zaustavio, nakon građanskog rata u SAD-u širio je poslovanje na željeznice i to s ogromnim uspjehom. Uspio je čak da osigura i monopol na dolaske i odlaske vozova u Njujork.

Dok je na poslovnom planu nizao uspjehe, sa sinovima nije imao tako bajan odnos.

Starijeg sina, Vilijama Henrija, često je nazivao vjetropirom i laprdalom. Upravo je Vilijam naslijedio većinu bogatstva porodice nakon što je Kornelius umro 1877. godine. U današnjim iznosima, naslijedio je nešto manje od 3 milijarde dolara.

Svojim ćerkama Kornelius je ostavio tek nešto oko milion dolara, što su i dalje basnoslovni iznosi. Porodica je pokušavala da poništi Komodorov testament, ali nakon više od godinu i po dana suđenja, Vilijam Henri je dobio većinu ostavljenog novca. U roku od samo devet godina nakon očeve smrti, uspio je da udvostruči očevu ostavštinu.

Njegovom smrću, počeo je i pad porodice Vanderbilt. 1899. godine su njegovi sinovi dobili bogatstvo procijenjeno na više od šest milijardi dolara u današnjim iznosima. Vilijam Kisam Vanderbilt oženio je Alvu Erskine Smit koja je bila više zainteresovana za organizovanje zabava. 1883. godine organizovala je bal koji je obilježio Vanderbiltove kao pripadnike najviše društvene klase. Svaka gošća je, naime, otišla sa zabave bogatija za skupocjenu ogrlicu od poznatih draguljara “Tiffany’s”.

Umjesto da se bave poslovnim širenjem po američkom zapadu, Vanderbiltovi su se bavili zabavama i gradnjom luksuznih kuća. Porodica je ukupno uspjela da kupi ili izgradi čak deset luksuznih vila na slavnoj Petoj aveniji u Njujorku.

Džordž Vašington Vanderbilt II spiskao je većinu svog nasledstva kako bi izgradio imanje u Sjevernoj Karolini. Do dvadesetih godina prošlog vijeka, nova porezna politika dostigla je i Vanderbiltove. Jedno luksuzno imanje u Njujorku je potpuno srušeno, a brojne druge nekretnine su morali da prodaju tokom Velike depresije.

Samo jedna nekretnina u Njujorku je ostala u njihovom vlasništvu. Porodično bogatstvo podijeljeno je između sve više i više naslednika, a i prevoznička industrija se promijenila.

CNN-ov reporter Anderson Kuper je daleki rod originalnog bogataša Vanderbilta, ali on kaže da njega nije dočekalo to bogatstvo.

“Mama mi je odmah rekla da nema tajnog računa ili skrivenih blaga koja će me nekad čekati”, rekao je Kuper u razgovoru s Havardom Sternom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mesar muckey
Gost
Mesar muckey

Boli ga uvo. Ima on jos parica, nedje… nekretnine i sl…

Send this to a friend