Zanimljivosti štene je pronađeno u blizini luke Marš

Pas preživio mjesec dana pod ruševinama

Prošlo je mjesec dana od kada je uragan Dorijan na Bahamima usmrtio najmanje 50 ljudi. Saznajte kako je hrabri pas preživio mjesec dana pod ruševinama…

U potrazi za nestalima, koriste se bespilotne letilice i infracrveno svijetlo. Jedna takva letilica detektovala je znake života u ruševinama, i nakon pretrage, ispod gomila, uglavnom metalnog otpada, volonteri su pronašli živo štene mješanca.

“Čudo je što je ovaj mali pas preživio u uslovima u kojima se nalazio”, rekla je u Lori Simons, predsjednica i osnivačica organizacije “Big dog ranč reskju”.

Muško štene je pronađeno u blizini luke Marš, nekada najgušće naseljenom dijelu na ostrvu Veliki Abako.

To je tek jedna od 150 životinja koje su spasilačke ekipe, poslije udara uragana.

Tokom potrage za nestalim licima, u ruševinama je pronađeno štene koje je mjesec dana živjelo zahvaljujući – kišnici.

“Često nalazimo preživjele kućne ljubimce u blizini njihovog doma, neke vratimo vlasnicima, dok neki čekaju nove staratelje”, dodala je Simonsova.

Volonter Šon Ajrajon je sa štenetom proveo prve minute i dao mu hranu iz konzerve, kako bi stekao povjerenje. Iako su mu se, kako kaže Šon, kroz kožu nazirala rebra, pas je počeo da maše repom. Stavili su mu povodac, ali pas nije mogao da hoda. Bio je miran dok su ga iznijeli iz ruševina.

Iz organizacije “Big dog ranč reskju” navode da je pas, kada je stigao u njihove prostorije, “bio anemičan i jedva živ i da su riješili da ga odmah transportuju na Floridu”.

Simonsova je izjavila da je pas preživio samo zahvaljujući kišnici iz rupe pored koje je bio zarobljen. U skloništu su konstatovali problem sa mišićima, nastao zbog nemogućnosti kretanja i težinu od samo devet kilograma, u odnosu na 20, koliko bi trebalo da ima, pošto je štene staro godinu dana.

Pas je sada na terapiji antibioticima, obezbijeđena mu je balansirana ishrana i fizikalna terapija koji će mu pomoći da povrati mišićni tonus. Njegovi spasioci očekuju da će se oporaviti.

Navode i da će sačekati 30 dana da se njegovi vlasnici jave. U slučaju da se ne oglase, kada taj period protekne, daće ga na usvajanje.

Spasioci su mu u međuvremenu dali ime Čudo.

Send this to a friend