Zanimljivosti putovanja dio njihovog kućnog obrazovanja

Petočlana porodica putuje svijetom na neobičan način, posjetili 32 zemlje

Iako većina parova smanji putovanja ka novim destinacijama kad dobiju djecu, Dan i Marlene Lin učinili su suprotno.

Od 2008. do 2012. godine dobili su troje djece, dok su se istovremeno iselili iz svog tradicionalnog doma i preselili se u kamp-prikolicu. Dvanaest godina kasnije Dan i Marlene žive u kombiju i odgajaju troje djece, 13-godišnju Eve, 11-godišnju Milu i osmogodišnjeg Lukea.

Osim toga, ova petočlana porodica putuje svijetom, a moglo bi se reći da su putovanja dio njihovog kućnog obrazovanja.

Dan je bio veb programer, a Marlene analitičarka medicinskih podataka kada su dobili prvo dijete.

“Odjednom smo imali to malo biće za koje smo odgovorni. Bilo bi odgovorno tog malog čovjeka naučiti svemu što se ima vidjeti na svijetu”, prisjetio se Dan.

Odlučili su da otputuju na nekoliko mjesta s bebom kako bi joj “pokazali” što više svijeta. Na kraju je postalo teško putovati s djetetom, posebno noseći kolica i igračke.

Umjesto toga, 2008. godine odlučili su da kupe kamper kako bi mogli lakše da putuju. Brzo su se zaljubili u takav način života i polako počeli da odlaze na dalja putovanja, daleko od svog doma u Venturi.

View this post on Instagram

(3/4) I knew it was coming as soon as I first opened the box of newborn puppies. The runt of the litter, which the kids named Squeegee, passed away surrounded by the warmth of his brother and sisters. – We found a beautiful Argan tree to bury him under. Dan dug a hole, Ava picked flowers, Mila carried him to his final resting spot and then the four of us gently covered him with earth, an engraved headstone and flowers. Luka’s heart couldn’t handle it so he watched from inside the van. – We saved Squeegee’s location to our Google maps and continued our drive to @moroccoanimalaid. – Once we arrived in town, we immediately drove to @moroccoanimalaid where it was decided that it would be best if we continued fostering the puppies while they worked on finding a local foster to raise them. They immediately handed over puppy bottles and formula. With proper puppy supplies and a campground with running water, we continued our fostering journey with the remaining five little ones. – (Story to be continued.) – You can read all about @moroccoanimalaid in their profile link. If you have a few extra dollars, a donation there goes a long way and helps so many in need. Any amount helps. Tell them the puppies sent you. ❤️

A post shared by Mali Mish: Dan+Marlene+kids (@mali.mish) on

Između 2008. i 2012. svake godine provodili su šest do devet mjeseci na putu, postupno prelazeći u nomadski način života.

“Bilo je postupno”, rekao je Dan.

“Nismo se upuštali u to, misleći da ćemo tako živjeti za 12 godina. Samo smo mislili da ćemo imati ovaj kamper, svoju kuću i ići na izlete”.

Danas žive u kombiju koji su kupili za 60 hiljada dolara te su u njegovo preuređenje uložili još 11 hiljada dolara. Kako kažu, bio im je cilj da stvore ugodan prostor u kojem bi mogli, ako to bude potrebno, da provedu i više vremena, a ne samo da prespavaju.

“Morali smo da budemo sigurni da nećemo poludjeti ako vrijeme bude loše i ne budemo imali kuda ići pa zaglavimo unutra. Ono što je najvažnije za našu petočlanu porodicu je da svaka osoba ima mjesto za sjedenje i opuštanje”, ispričao je Dan.

Usred kombija je skriven i toalet:

“Privatnost nam zapravo nije problem, ako neko mora u toalet, jednostavno će ići. Ako ga ne želite vidjeti, navucite pokrivače preko glave ili izađite napolje”, kazao je, a prenosi Insider.

Kad je njihovo najstarije dijete trebalo da krene u školu, Dan i Marlene su potpuno prestali putovati i nastanili su se u Los Anđelesu kako bi se djeca mogla upisati u školu. Ali nakon samo nekoliko mjeseci ponovo su maštali o putovanju i jednostavno su krenuli na put. Odlučili su se povezati s nezavisnim Charter školama kako bi uspostavili raspored kućnog obrazovanja tokom putovanja.

“Kad škola počne, ja sam učitelj, a onda nakon škole iznenada moram postati njihov prijatelj, što je zaista teško učiniti”, ispričao je Dan.

Kako je Marlene rekla, često pitaju djecu da bi li radije išla u redovnu školu, ali ona uvijek kažu da žele ovakav način školovanja. Prema Danu, djeca vole činjenicu da sve mogu završiti za dva do tri sata, a ostatak vremena provode kako god žele.

“Za njih je razgovor o odlasku u tradicionalnu školu gotovo prijetnja”, rekao je Dan.

View this post on Instagram

In the more than a decade of overland travel, we have racked up quite a bit of experience and knowledge of mobile living. We are thrilled to have inspired others to start their own adventures during that time. Many people have wanted to know more details about how we have been able to sustain a mobile lifestyle for so long. That is why we decided to start a new project called @freely.roaming. Our goal is to share everything we’ve learned with you on our new website and social channels. Topics we will discuss in depth are how to make income from the road and different ways to become financially independent, details of our unique day-to-day life on the road, various tips and tricks of vehicle-based international travel, choosing and building your perfect adventure mobile, and creating the perfect road school curriculum catered to your kids' interests. Our @mali.mish channel will stay exactly the same and continue to be a place we share our family’s travels. We’d love for you to check out our new intro video for @freely.roaming and subscribe. Link in profile. ❤️

A post shared by Mali Mish: Dan+Marlene+kids (@mali.mish) on

Osim toga, trude se uklopiti svoja putovanja u lekcije o kojima uče u školskom programu.

“Vodimo ih na mjesta gdje mogu nešto naučiti, ali zapravo mogu vidjeti i dodirnuti sve stvari o kojima biste obično pročitali u knjizi”, objasnili su.

Tokom godina proputovali su SAD, Kanadu i Meksiko. Posljednjih nekoliko godina putuju i po Evropi, Turskoj i Maroku. Sve u svemu, zajedno su posjetili 32 zemlje.

Send this to a friend