Zanimljivosti Od davnina crna ovca se smatra manje vrijednom

Porijeklo i značenje izraza crna ovca

Izraz crna ovca obično ima negativne konotacije i vezuje se za osobe koje na bilo koji način odskaču od ustaljenih društvenih ili porodičnih normi.

Nastanak izraza crna ovca i njegovo značenje zasniva se na prototipnoj slici bijele ovce i opštem znanju o “genetskoj grešci”, uslovljenoj recesivnim genom, koja se povremeno manifestuje u rađanju crnih ovaca. Crna ovca se ističe u stadu dominantnih bijelih ovaca. Stočari je tradicionalno smatraju manje vrijednom, jer ne može da se oboji. Stvaranju negativne konotacije doprinosi i simbolika crne boje koja se vezuje za zlo, loše. U XVIII i XIX vijeku u Engleskoj, crna boja ovaca je smatrana znakom đavola.

Danas je izraz crna ovca izgubio neke od negativnih konotacija, iako se obično daje članu grupe koja ima određene karakteristike ili nedostatak, koje grupa smatra nepoželjnim. Takođe, se koristi kada se opisuje neko ko djeluje drugačije od očekivane norme. Obično se povezuje sa porodicom i govori se o crnoj ovci porodice. Ljudi se smatraju crnim ovcama zbog napuštanja porodične vjere, nepoštovanja propisane rodne uloge, posjedovanja različitih vrijednosti ili ubjeđenja od ostatka porodice, ljubavi ili braka sa “nepoželjnim” partnerom.

U psihologiji, efekat crne ovce se odnosi na tendenciju članova grupe da sude pozitivnije o članovima grupe koji su im slični, nego o onima koji se razlikuju od njih.

I naši preci, Sloveni, nisu gledali blagonaklono na crne ovce. Preciznije, crni ovan bio je simbol zla.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Micko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Micko
Gost
Micko

Ima jedno stado ovaca dje nikad nije bilo izuzetaka.

Send this to a friend