Zanimljivosti

Postojnska jama, najveće podzemno blago stare Jugoslavije

Samo sat-dva provedenih u utrobi Zemlje na ovom lokalitetu daće vam odgovor zašto u vrijeme “one” Jugoslavije gotovo da nije bilo škole, radne ili penzionerske organizacije koja nije organizovala jednodnevni izlet u čuvenu Postojnsku jamu u Sloveniji.

Jedinstveni pećinski sistem

Niz podzemnih kanala, hodnika, prolaza i velikih dvorana proteže se na dužini od preko 20 km. Osim najčuvenije Postojnske, sistemu pećina pripadaju i Otoška, Magdalenina, Crna te pećina Pivka. Rijeka Pivka je svojim razornim dejstvom na poroznu krečnjačku stijenu tokom proteklih 2 miliona godina formirala ovu skrivenu ljepotu prirode. Naučnu i turističku popularnost stekla je zahvaljujući jedinstvenom pećinskom nakitu kakvog nema praktično nigdje u svijetu ali i zbog svog čuvenog stanovnika. U pitanju je svima poznata „covječija ribica“. Ova endemska vrsta (latinski naziv: Proteus anginius) je simpatičan primjerak iz porodice guštera, preciznije daždevnjaka, koja je svoj neobičan nadimak dobila po boji kože. Obilazak pećina uključuje vožnju podzemnim turističkim vozom ali i pješačenje dugo skoro 2 km uz ne tako mali uspon bez stepenica. Temperaturna konstanta od 8-10 oC omogućava održavanje endemskog živog svijeta i ustaljeni rasta pećinskog nakita od 1 cm na 100 godina.

Pećina je prve posjetioce imala tokom 13. vijeka, a u drugoj polovini 19. elektrificirana je i postvljene su šine radi boljeg ugođaja svjetskim turistima.

Tokom Drugog svjetakog rata pećine su korišćene u vojne svrhe, a tokom mirnodopskih vremena često se koriste za pokazivanje uglednim političkim i javnim ličnostima iz inostranstva. U balskoj dvorani priređivani su dočeci najvišeg državnog nivoa.

Škocjanska jama

Kada govorimo o slovenačkim pećinama pomalo neopravdano sva slava pripada Postojnskoj jami. Nedaleko od italijanske granice nalazi se pećinski sistem Škocjanske jame, nastao radom Notranjske rijeke. O značaju sistema govoljno govore činjenice o dokazanom naseljavanju ovih pećina još od praistorijskih vremena ali i to što se u unutrašnjosti nalazi jedan od najvećih podzemnih kanjona na svijetu. Jedinstveni ekosistem pećina samo joj dodatno daje na važnosti. Činjenica da je nešto zavučenija i nepristupačnija od Postojnske jame doprinijela je da gužve budu manje, a samim tim i užitak u posjeti veći. Svjetski putnici kažu da ih ambijent sistema podsjeća na opise iz čuvenog djela Žila Verna „Dvadeset hiljada milja pod morem“.

I poslije gotovo dva vijeka interesovanje zapadne turističke javnosti za Postojnsku pećinu ne jenjava. Reklo bi se, sa punim pravom. Izgleda je putovanje u utobu Zemlje žutim vozićem nešto što dugo ostaje u sjećanju. Prvenstveno zbog ljepote onogo što vas dolje čeka. A i susret sa čuvenom čovječijom ribicom nešto je što ne možete doživjeti nigdje drugo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Puno.Greski
Gost
Puno.Greski

Za idući put, bilo bi lijepo postaviti prave fotografije Postojnske jame, jer su na prva, druga i četvrta slika iz Škocjanske jame, koja je od Postojne udaljena pedesetak kilometara.

Uh...
Gost
Uh...

Duša me zaboli na svaki spomen Jugoslavije. Kakve smo budale ispali…svi zajedno.

Franko
Gost
Franko

Nije stare Jugoslavije nego Slovenije.

Send this to a friend