Zanimljivosti

Preživjela anoreksiju: Put ka smrti počeo je na Instagramu

Ešli Tomas iz Australije je sa 14 godina imala samo 38,5 kilograma, a zbog anoreksije je završila u bolnici. Srce joj je dva puta stalo i ljekari su mislili kako neće preživjeti. Ali jeste – i sad je njena misija da pomogne drugim djevojkama koje se bore s poremećajima u ishrani.

Roditelje i djecu upozorava na opasnosti Instagrama – jer upravo je tamo, rekla je Tomas, započeo “njen put ka smrti”, piše Jutarnji.

Počela je da prati influensere koji su propagirali tzv. čistu ishranu i samo je željela da bude “savršena” poput njih.

“Bila sam sportistkinja i htjela sam da imam najbolje moguće tijelo, počela sam da kopiram sve što sam vidjela na Instagramu, htjela sam da me ljudi vole, baš kao što vole te influensere, ali dogodilo se suprotno, počela sam da mrzim samu sebe… Kad mi je jedan pratitelj u komentaru napisao da ‘imam stomak’, prestala sam da jedem.

Roditelji su pokušavali sve što su mogli samo kako bi me natjerali da nešto pojedem. Sjećam se da mi je otac u jednom trenutku otvarao vilicu, a mama mi je ubrizgavala hranu u usta jer sam jednostavno odbijala da jedem. Plakala sam i vrištala i nisam htjela da gutam… Došlo je do toga da nam je socijalna služba pokucala na vrata jer su me hranili na silu.

Kad su me primili u bolnicu, ljekar mi je rekao: ‘Ne razumijemo zašto si ovdje. Trebalo bi da si mrtva’. Danas mogu da priznam da sam zaista bila jako zavisna od Instagrama… Ne bi trebalo da završavamo u bolničkim krevetima, niti da naši roditelji moraju da se opraštaju od nas samo zato jer nas društvene mreže podstiču na izgladnjivanje”, priča danas 20-godišnja Ešli, a prenosi CNN.

Anastasija Vlasova, koja živi u Njujorku, kaže kako je imala slično iskustvo. I ona je bila zavisna od Instagrama, a takođe se borila s poremećajima u ishrani.

“Mamile su me fotografije svih tih žena isklesanih tijela i savršenih trbušnjaka. Što su one bile zategnutije, to sam se ja gore osjećala. Bila sam bombardovana porukama da se mora vježbati svaki dan, da se mora isprobati nova dijeta i izbjegavati određena hrana. To je bolesna opsesija koja zahvata mnoge mlade ljude mojih godina”, upozorava.

O opasnom efektu društvenih mreža na tinejdžere nedavno je pred američkim kongresom svjedočila i uzbunjivačica javnosti Frensis Hojgen.

“Vjerujem da Fejsbukov sadržaj šteti djeci, izaziva podjele u društvu i slabi našu demokratiju. Vođstvo kompanije zna kako učiniti Fejsbuk i Instagram sigurnijima, ali ne želi da načini potrebne promjene jer su svoju astronomsku dobit stavili ispred ljudi”, izjavila je.

Čak je i vlastito istraživanje Fejsbuka na internetu pokazalo da 13,5 odsto tinejdžerki koje su aktivne na Instagramu (koji je u vlasništvu Fejsbuka) misli kako spomenuta platforma pogoršava njihova razmišljanja o samoubistvu i samopovređivanju, a 17 odsto smatra da zbog Instagrama imaju sve većih problema s poremećajima u ishrani.

Send this to a friend