Zanimljivosti

Ramzes, jedina mumija koja ima pasoš

Nakon 3.000 godina odkada je umro faraonu Ramzesu II izdat je važeći egipatski pasoš kako bi mogao da otputuje u Pariz.

Francuski naučnici koji su proučavali posmrtne ostatke faraona, rekli su da je mumija ugrožena i da joj je potreban hitan tretman kako bi se spriječilo potpuno propadanje.

Prema francuskom pravu, svako ko ulazi u zemlju, živ ili mrtav, mora da ima pasoš. Tako je egipatska vlada izdala pasoš faraonu, a u dijelu gdje piše profesija stavili su “Kralj (preminuli)”.

Kada je mumija stigla u Francusku, održane su sve vojne počasti koje su priličile jednom stranom državniku koji je došao u posjetu.

Tokom ispitivanja, “egiptolozi” su bili zainteresovani za mumijin primjetno tanak vrat. Rendgen je otkrio da je vrat imao komad drveta koji je smješten u gornje grudi, u suštini zadržavajući glavu na mjestu. Vjeruje se da su tokom procesa mumifikacije glava slučajno srušena od strane onih koji su vršili mumifikaciju.

U egipatskoj kulturi, ako bi bilo koji dio tijela “otpadne”, duša tijela ne bi nastavila da postoji u “životu poslije života”. Zbog toga oni koji su obavljali mumifikaciju pažljivo vratili glavu i stavili drveni štap u vrat da bi se zadržali glava na mjestu.

Utvrđeno je da je Ramzes imao povrede iz ratova. Otkrivena je poveća rupa u donjoj vilici kralja, koja je bila dovoljno velika da doprinese smrti faraona, iako se sa sigurnošću ne može tvrditi da je to bio uzrok smrti. Takođe je utvrđeno da je u posljednjim godinama Ramzes bolovao od artritisa i da je bio pogrbljen u posljednjim godinama svoga života. Mikroskopski pregled ostataka kose utvrdio je da je faraon bio riđ.

Rezultati ispitivanja su potom dopunjeni i pokazalo se da je faraon bio svijetle puti i rođak sa praistorijskim i stanovništvom Sredozemlja. To je bio muškarac koji je spadao u berbersko stanovništvo Afrike.

Vladao je Egiptom od 1279. do 1212. prije nove ere. U toku svog života, a umro je kada je imao preko 90 godina (prosječan životni vijek u to vrijeme je bio od 30 do 40 godina), Ramzes II je imao preko sto sinova i nebrojeno mnogo ćerki.

Na prijesto Egipta je došao sa 25 godina, a titulu “Ramzes Veliki” je zaslužno ponio jer nijedan vladar Egipta prije i poslije njega nije izgradio toliko kolosalnih građevina, spomenika i hramova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sasaPG
Gost
sasaPG

Za 33 godine vladavine je sagradio toliko kolosalnih objekata da cijeli moderni svijet sa modernom tehnikom ne bi za isto vrijeme to uspio. Nesto ne stima 🙂

racunaljka
Gost
racunaljka

Nauci da racunas kralju, pise: “od 1279. do 1212. prije nove ere” 😀

Sanja
Gost
Sanja

budalo ti ne umijes da racunas

Grbaljka
Gost
Grbaljka

Hahahaha

Send this to a friend