Zanimljivosti

Robot pomaže osobama sa invaliditetom

Roboti su sve popularniji i napretkom tehnologije postaju sve dostupniji prosječnim građanima. Ideja naučnika sa Univerziteta Kornel u Njujorku je da će roboti uskoro moći da pomažu i osobama sa invaliditetom. Naučnici sa ovog univerziteta razvijaju robotsku ruku koja će pomagati osobama sa invaliditetom i povredom kičme.

Naučnik Tapomajuk Batačare je docent informatike na Kornel Univerzitetu. On vjeruje da roboti imaju potencijal da transformišu zdravstvenu njegu i da je ishrana oblast u kojoj roboti već sada mogu da pomognu nepokretnim licima.

On i njegov tim rade na nekoliko algoritama u robotskoj ruci koji će vremenom i uz pomoć vještačke inteligencije moći da uče afinititete korisnika i tako olakšavati život korisniku.

“Ako zaista želimo duguročno rješenje za njegu, onda ona treba da bude prilagođena korisniku”, dodao je Batačare.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da će do 2050. godine udio svjetske populacije starije od 60 godina da se udvostručiti. Ova inovacija bi značajno pomogla i roboti se mogu koristiti kao esencijalni dio njege u budućnosti.

“Hranjenje je jedna od najosnovnijih aktivnosti”, rekao je Batačare.

“Zamislite sebe da tražite od nekog drugog svakoga dana da vas hrani. To vam potpuno oduzima osjećaj nezavisnosti. Ako bismo mogli da riješimo izazov hranjenja i ako bi osoba mogla da percipira robota kao produžetak sopstvenog tijela, onda će se osjećati mnogo nezavisnije. Zato toliko strasti i energije ulažem u ostvarenje ovog projekta.”

Tim na univerzitetu je dobio grant od 1,5 miliona dolara od fonda “Nacionalna inicijativa za robotiku” u SAD kako bi pomogli njegovoj laboratoriji u razvoju robotskih rješenja za njegu osoba sa invaliditetom.

Send this to a friend