Zanimljivosti Dalje i od daleke Australije

Samoa, život u skladu sa tradicijom i u harmoniji

Samo pet sati avionom od istočne obale Australije usred Pacifika nalazi se Samoa. Sastoji se od deset ostrva od kojih su samo četiri naseljena. Glavna ostrva Samoe su Upolu, dom više od dvije trećine stanovništvana na kome je smješten i glavni grad Apija i Savaii, najveće ostrvo u Polineziji. Samoa se smatra srcem Polinezije zbog drevnih običaja koji su i dalje sastavni dio svakodnevnog života.

Život prema Fa’a Samoa (Samoanski put)

Fa’a Samoa (Samoanski put) je 3000 godina staro vjerovanje koje nije pronađeno nigdje drugdje u Južnom Pacifiku i igra vitalnu ulogu u životu sela i cjelokupne zajednice. To je smjernica za svakog Samoanca o tome kako voditi svoje živote, slaviti i prihvatiti tradicionalne vrijednosti, kulturu i posjetioce. Fa’a Samoa ima tri ključna elementa, matai (poglavice), aigu (proširenu porodicu) i crkvu. U Samoi ima preko 362 nu’u ili sela sa ukupno 18.000 matai-ja (poglavica). Matai su vođe proširene porodične zajednice i njihova kompleksna uloga obuhvata porodične, građanske i političke dužnosti u svojim  selima.

Nedjelja se posmatra kao dan odmora sa porodicama koje posjećuju crkvu i uživaju u toonai (nedjeljni ručak). Samoanci vjeruju da treba malo usporiti u životu. Zato se nedjeljom ponašaju potpuno opušteno pa vam se može desiti da vas čak i zvanična lica na aerodromu dočekaju sa cvijetom u kosi i u tradicionalnin muškim suknjama.

Upoznajte Samou kroz „Kulturno selo Samoa i Fia Fia šou“

Svakodnevni život moderne Samoe je lijepo posmatrati, a bogata kulturna baština države može se istražiti i kroz tzv. kulturno. Na Apiji se nalazi „Kulturno selo Samoa“, mjesto na kome se u zabavnom i interaktivnom prostoru upoznaju stara kultura i tradicije Samoe. Postoje radionice o izradi drveta i siapo tkanine, sprema se ručak iz umu peći (vruće kamene peći) i izučavaju tradicionalni plesovi.

Hrana i ples su osnova za kulturu Samoanaca, a svaki hotel i mnogi restorani će gostima kroz „Fia Fia veče“ prikazivati samoanske plesove i pjesme zajedno sa lokalnom kuhinjom. Fia Fia se najbolje može prevesti kao “srećno” i sastoji se od pjevanja, plesanja i tapšanja, a entuzijazam i energija koju lokalno stanovništvo unosi u svoje plesove su zarazni. Siva ples koji izvode žene je veoma graciozan, prepun elegantnih pokreta ruku. Sa druge strane Siva Afi, opasni ples sa vatrenim nožem koji izvode muškarci, uvijek se čuva za kraj predstave i ostavlja strance bez daha.

Uživanje u onome što je priroda dala

Samoanci žive u harmoniji sa prirodom, osiguravajući da životna sredina ostane netaknuta, sigurna i čista. U skladu sa tim ne samo da nećete pronaći đubre, već nigdje nema nikakvih saobraćajnih znakova, semafora, autobuskih stajališta… Bezbjednost osigurava najsporiji autoput na svijetu sa ograničenjem brzine od oko 60 km na sat. Preporučuje se da ostrvo istražujete u jednom od prepoznatljivih lokalnih autobusa koji će vam stati gdje poželite, dovoljno je samo da mahnete. Prelijepi vodopadi i bistri vodotoci ukrašavaju unutrašnjost ostrva, a najveća prirodna atrakcija je 30 metara duboka šupljina ispunjena okeanskom vodom poznata kao „To Sua Ocean Trench“ u koju možete sići strmim ljestvicama. Druga omiljena destinacija jeste prelijepi Afu Aau vodopad sa nevjerovatnim prirodnim bazenom u podnožju.

Lagune i greben oko ostrva su dom za oko 900 vrsta riba i preko 200 vrsta korala. Kornjače su redovni posjetioci toplih voda Samoa i možete doživjeti nezaboravno iskustvo plivajući s njima. Ako niste raspoloženo za ronjenje preostaje vam da uživate u ležaljkama na jednoj od najljepših svjetskih plaža, „Pristine Lalomanu Beach“.

Zavalite se i uživajte u magičnom pogledu na planine Upolu ili se prebacite na drugu popularnu plažu „Povratak u raj“ koju je proslavio istoimeni filmski hit Gerija Kupera iz 1951. godine.

Ljubitelji geologije na Samoi mogu posjetiti okamenjenu lavu koja je početkom 20. vijeka prekrila pet sela u podnožju planine Matavanu, a ljubitelji istorije imaju priliku da posjete kuću (danas muzej) u kojoj je živio čuveni pisac Robert Luis Stivenson kao i njegov grob na vrhu planine Vaea. On je inspiraciju za svoja remek djela nalazio baš na Samoi a najpoznatiji naslov vjerovatno je „Ostrvo sa blagom“.

Send this to a friend