Zanimljivosti

Saradnja religije i Darvina: Kako su srednjovjekovni hrišćani uticali na evoluciju kokoški

Hrišćani u srednjem vijeku nenamjerno su uticali na evoluciju kokoški, kada je njihovo donošenje jaja i ponašanje u pitanju. Naučnici u novoobjavljenoj studiji tvrde da su došli do saznanja kada se ova promjena desila i da su urbanizacija i religija u tome imale ključne uloge.

Divlje kokoške pripitomljene su u Aziji prije 6.000 godina, a nakon toga dopremljene su u Evropu odnosno u Grčku oko 500. godine prije Hrista. Ujedinjene nacije su 2015. godine objavile da trenutno na planeti živi otprilike 19 milijardi kokošaka, ali je i dalje misterija kako su one postale najbrojnija vrsta među pticama.
U studiji objavljenoj u časopisu “Molecular Biology and Evolution” naučnici su pratili promjene u DNK kokoški da bi otkrili kada je došlo do promjene osobina i koje su socijalne promjene na to uticale.
Prethodno su naučnici pronašli dva gena povezana sa prestankom sezonskog razmnožavanja koje je omogućilo brže izleganje jaja i smanjilo agresiju i strah od ljudi. Tim sastavljen od stručnjaka iz Velike Britanije, Njemačke i Kanade analizirao je 100 arheoloških kostiju drevnih kokoški u potrazi za određenim genetskim promjenama povezanim sa pripitomljavanjem. Koristili su uzroke pronađene širom Evrope iz perioda koji obuhvata 2.200 godina.

Pronalasci su ukazali da su se ovi geni pojavili 920. godine u sjevernoj Evropi i da su direktna posljedica povećane urbanizacije i širenja hrišćanstva. Uzrok tome je što su tadašnji monasi benediktinskog reda bili privrženi konzumaciji kokošaka.
Naime, tokom posta bilo je zabranjeno jesti životinje koje imaju četiri noge, pa su njihovu ishranu činili riba, ptičije meso i jaja.

Ovo je uticalo na kokoške da ležu više jaja i da budu manje agresivne prema ljudima.

“Intrigantno, na ovo su uticale mnoge društveno-kulturne promjene, kao što su širenje hrišćanske vjere, post i urbanizacija. Ne možemo sa sigurnošću reći šta je bilo najvažnije, ali je kombinacija svih ovih faktora izvršila pritisak na kokoške u Evropi i samim tim na njihovu evoluciju”, rekao je jedan od autor studije Anders Erikson.

Send this to a friend