Zanimljivosti Policajci imaju posla

Sark, zatvor za dvodnevne kazne

Majušni Sark u sklopu Kanalskih ostrva, najmanji je zatvor na svijetu koji još uvijek radi. Ili barem tako tvrdi lokalno stanovništvo na ovom jugozapadnom ostrvu u La Manšu koji se prostire na tek 5,45 kvadratnih kilometara u neposrednoj blizini Normandije.

Zatvor ima tek dvije ćelije bez prozora, a izgrađen je 1856. godine za manje prestupnike. Tačnije, za one čiji se “zločin” može kazniti s maksimalno dva dana zatvora. Primjerice, jedna od prvih zatvorenica u 19. vijeku bila je sobarica ugledne dame s ostrva jer joj je ukrala šal.

Počinitelje svih ozbiljnijih zločina koji iziskuju dužu zatvorsku kaznu vlasti šalju na obližnje ostrvo Guernsey.

Iako na Sarku živi oko 500 ljudi, dva policajca na ostrvu tvrde da imaju iznenađujuće mnogo posla. Najčešće kriminalne aktivnosti obuhvataju preprodaju droga, nasilne akte izazvane pijanstvom ili pak vožnju pod uticajem opojnih sredstava.

Valja imati na umu da je vožnja automobilima zabranjena na Sarku, a da problematični dio lokalnog stanovništva ili povremenih gostiju (pod dejstvom alkohola) uglavnom vozi bickle, traktore i kočije s konjima.

Posljednji “ozbiljni” zločin zbio se 1990. godine kada je nezaposleni nuklearni fizičar iz Francuske po imenu Andre Gardes došao na ostrvo s premisom da je on novi gospodar Sarka. Mahao je poluautomatskim oružjem, ali vrlo je brzo bio svladan.

Send this to a friend