Zanimljivosti Pas je važan dio mitologije mnogih kultura

Simobolika psa i njegova povezanost sa čovjekom

Pas je simbol vjernosti, odanosti, požrtvovanosti i plemenitosti. Upravo zato se ova inteligentna životinja oduvijek smatrala čovjekovim najboljim prijateljem – on je tu da sluša, razumije, i pomaže svom vlasniku u najtežim trenucima. Ovo se, svakako, ne odnosi samo na moderno doba.

Neraskidiva veza čovjeka i psa datira još iz perioda staroegipatske kulture gdje je pas bio predmet kulta, a posebno mjesto je zauzimao bog smrti Anubis, predstavljen u obliku hrta.

U grčkoj mitologiji nailazimo na troglavog psa po imenu Kerberom. On je čuvar podzemnog svijeta, dok antički Rim takođe ima svoje svete pse, čuvare Vulkanove pećine. Dakle, istorijski posmatrano, pas je svuda oko nas – u mnogim pjesmama, umjetničkim djelima, na freskama, skulpturama.

Za psa se često kaže da je životinja na koju u svakom trenutku možemo da se oslonimo. Pouzdan partner, ne samo u lovu, već i u svakodnevnom životu. Upravo te osobine mu dodjeljuje i Keltska mitologija, gdje je označen kao vjerni pratilac bogova i heroja. Dresiran je za borbu, umije da bude agresivan, ali mu Kelti pripisuju i iscjeliteljske moći, te ga dovode u vezu sa onostranim.

Kada govorimo o hrišćanstvu, pas se, zajedno s mačkom, smatra nečistom životinjom, ali mu se ipak dodjeljuje status životinje koja simbolizuje vjernost i budućnost.

Kinezi psa tradicionalno uzimaju za simbol radosti i sreće. Najpoznatiji u kineskoj kulturi je Fu-pas koji ne samo da štiti dom od loših ljudi, već istovremeno puža zaštitu i od negativne energije. Takođe, ne treba zaboraviti ni kineski zodijak, gdje je pas označen kao jedanaesti znak kome se pripisuju ljubaznost, odanost, snalažljivost, velikodušnost i iskrenost. Kada se javi u snovima, pas se često povezuje sa prijateljstvima koja, u zavisnosti od detaljasna, mogu biti stavljena na neku vrstu ispita. Isto tako označava i našu animalnu prirodu.

U modernoj astrologiji pas se povezuje sa planetama Mars i Jupiter, kao i znakom Djevice. Značajno mjesto zauzima i u Tarotu, gdje u psihološkom smislu predstavlja našu potrebu za povjerenjem, a takođe se dovodi u vezu i sa svim onim ljudima koji mogu da pomognu pitaču na tom putu. Možete ga pronaći na sljedećim kartama: Luda, Mjesec i Deset Pentagrama.

Tags
Send this to a friend