Zanimljivosti posljednji put se dogodilo prije 400 godina

Sprema se veliko poravnanje Saturna i Jupitera

Ovakvo rijetko poravnanje posljednji put se dogodilo prije 400 godina. Poravnanje ili konjunkcija svemirskih tijela opisuje njihovu prividnu blizinu, gdje se čini, ako ih posmatramo sa Zemlje, da ona stoje blizu jedno drugome, prenosi b92.

Jupiter i Saturn se još od ljeta polako međusobno približavaju, a između 16. i 25. decembra biće toliko prividno blizu da će onima koji gledaju prema nebu izgledati poput jedne tačke jakog sjaja, piše Science Alert.

Često možemo čuti da ovakav fenomen ima neko skriveno značenje, da možda utiče na naše živote i upozorava na budući događaj koji može imati negativne ili pozitivne posljedice na naš život.

Dakle, neki će se zapitati šta može da se dogodi ako se planete poravnaju. Odgovor je – ništa.

Mada se tokom takvog fenomena čini da su nebeska tijela blizu jedno drugome, to je samo varka koju stvara dvodimenzionalni pogled na svemir. U stvarnosti, planete će i dalje biti prosječno međusobno udaljene (njihova udaljenost zavisi od orbite) kao i prije.

Jedino će nama sa Zemlje izgledati kao da stoje sasvim blizu jer naše oči ne mogu registrovati dubinu, odnosno pravu udaljenost između njih.

Nije ni čudo da su u davnoj prošlosti, kada nije bilo teleskopa ljudi vjerovali da poravnanje planeta ukazuje na neki sudbonosni događaj. Radi se o vrlo rijetkim događajima i logično je da su drevne civilizacije, koje nisu imale uvid u pravu prirodu planeta, smatrale da to ima neki poseban značaj.

“Ove dvije planete se i inače jako rijetko poravnavaju, to se događa otprilike svakih 20 godina ili tako nešto”, rekao je astronom Patrick Hartigan.

“Ako bismo željeli da svjedočimo još bližem poravnavanju između Jupitera i Saturna, morali bismo se vratiti u 4. mart 1226. godine”, kazao je.

Oni koji požele da posmatraju ovaj rijedak fenomen, a ne znaju kako raspoznati koja tačno nebeska tačka predstavlja planete, mogu posjetiti internet stranice, poput Stellariuma, koje prikazuju gdje se trenutno na nebu nalaze nebeska tijela naspram pozicije na kojoj se nalaze.

U slučaju da propustite ovu konjunkciju, ne treba očajavati. Mada se posljednje veliko poravnanje dogodilo prije 400 godina, sljedeće će doći vrlo brzo – u martu 2080. Nakon toga će se Jupiter i Saturn u ovoj mjeri prisno družiti tek 2400. godine.

Send this to a friend