Zanimljivosti Nastao 1917.

Srp i čekić, simbol proleterske solidarnosti

Srp i čekić je simbol proleterske solidarnosti koji je prvi put usvojen tokom ruske Oktobarske revolucije. Oni se vide kao simboli nužnosti zajedništva (“od buržoazije obespravljenih”) seljaka (srp) i radnika (čekić) u čijem se interesu (a protiv buržoazije) vodi revolucija i ostvaruje međunarodno proletersko jedinstvo.

Poslije Prvog svjetskog rata (iz kojeg se Rusija povukla 1917. godine) i ruskog građanskog rata, srp i čekić su korišćeni kao simbol mirnog rada unutar Sovjetskog Saveza. U aprilu 1918. godine je prihvaćena verzija grba Sovjetskog Saveza koju je izradio moskovski umjetnik Jevgenij Kamzolkin, a u ljeto iste godine odobren je na Petom sveruskom kongresu sovjeta. Grb prikazuje srp i čekić i crvenu zvijezdu petokraku iznad zemljine kugle sa dva pšenična snopa prekrivena državnim motom Sovjetskog Saveza “Proleteri svih zemalja, ujedinite se!” na zvaničnim jezicima Sovjetskih republika, u obrnutom rasporedu od reda spominjanja u Ustavu Sovjetskog Saveza.

Ruski filozof Aleksej Losev o ovom grbu je rekao: “To je simbol koji podstiče mase i nije samo simbol, već konstruktivno-tehnički princip ljudske djelatnosti i volje (…). Ovdje vidimo simbol jedinstva radnika i seljaka, simbol sovjetske države.”

Mnogi komunistički pokreti širom svijeta su preuzeli simbole srpa i čekića, neki sa lokalnim varijacijama. Takođe, je bio obavezan simbol na svim zastavama komunističkih partija uz parolu Karla Marksa “Proleteri svih zemalja, ujedinite se”.

Send this to a friend