Zanimljivosti Knjiga utisaka prepuna lijepih riječi

Stara Folksvagen buba pretvorena u hotel

Muhamed Al Malahim (64), kaže da gosti koji spavaju u njegovom autu u gradu Al Džaja u jordanskoj pustinji, uživaju u iskustvu sa pet zvjezdica. Naime, ovaj gospodin posjeduje vjerovatno najmanji ugostiteljski objekat na svijetu – Folksvagen “bubu”.

„Ovaj grad je moja otadžbina. Ovdje sam se rodio, ovdje sam odrastao, ovdje sam živio“, priča Al Malahim, koga znaju kao Abu Alija. „Želio sam da započnem projekat kako bih poboljšao situaciju grada i stavio ga na turističku mapu jer predstavlja vidikovac na najljepše pejzaže u regionu“, objašnjava.

Napušten od strane mnogih njegovih stanovnika, koji su pošli u potragu za modernijim životnim stilom, Al Džaja se nalazi blizu grada Al Šubak gdje sagrađen impozantni zamak iz 12. vijeka pod nazivom Montreal.
Djelo ljubavi.

Opremljen zahvaljujući njegovoj ćerki, rekonstruisani automobil je ukrašen šarenim perlama i nudi ručno izrađene prekrivače i jastuke sa tradicionalnim motivima.

Znak ispred Folksvagena pokazuje da je to „najmanji hotel na svijetu“, mada tu titulu, prema Ginisovoj knjizi rekorda, trenutno nosi hotel Eh Hosl, širine 2,5 metra, u gradu Amberg, u Njemačkoj.

VIP gosti

Velika je strast koju Abu Ali osjeća prema ovom projektu, te je zatražio kredit kako bi izgradio „recepciju“ u obližnjoj pećini koju je nazvao „Baldvinova pećina“, po Baldvinu I Jerusalimskom, koji je izgradio zamak Montreal, 1115. godine. Recepciju koristi kako bi svojim gostima poslužio kafu, čaj i tradicionalne jordanske aperitive.

Takođe, tu je i mala prodavnica koja prodaje antikvitete, nakit, drago kamenje, bakarne minijature i istorijske predmete koje gosti hotela mogu da kupe na kraju svoje posjete. Iako ne mogu da se smjeste više od dvije osobe u isto vrijeme, Abu Ali kaže da je primao posjetioce iz cijelog svijeta, uključujući i VIP goste.

Oni koji ne pronađu mjesto za spavanje u staroj bubi, mogu da uživaju u tipičnom jordanskom doručku ili ručku, pripremljenim i serviranim u tradicionalnom beduinskom stilu koji prave njegove ćerke i supruga. Provesti noć u ovoj bubi sa uključenom hranom, košta 40 jordanskih dinara (oko 56 dolara).

Velika knjiga utisaka, u kojoj nema više mjesta, možda je nešto najvrijednije što Abu Ali posjeduje. Njene stranice su prepune lijepih riječi koje odražavaju ono što su gosti osjećali, svi obećavajući da će se vratiti da ga posjete čim im se ukaže prilika. Ako ovi zadovoljni posjetioci ispune svoja obećanja i dovedu neke od svojih prijatelja, Abu Ali planira da doda nekoliko Folksvagena i tako proširi svoj neobični hotel.

Send this to a friend