Zanimljivosti

Stigao dokaz: Čudoviše iz Loh Nesa ipak nije samo mit?

Gotovo da nema osobe koja nije čula priču o mitskom biću iz jednog jezera u Škotskoj. Legendrno čudovište iz Loh Nesa, koje se pominje vjekovima unazad, izgleda nije samo mit. Samo u 2017. godini Nesi je navodno viđena 11 puta.

Posljednja velika naučna studija, otkrila je da izgleda čuvena Nesi zaista postoji. Istraživanje je vodio profesor Nila Gimel sa Univerziteta Otago, sa Novog Zelanda.

Naučnici su po dužini jezera sakupljali uzorke vode iz tri različite dubine kako bi pronašli DNK koja su ostavila različita stvorenja u tom jezeru.

Prikupljeni uzorci poslati su u laboratorije na Novom Zelandu, Australiji, Danskoj i Francuskoj.

Tim profesora Nila Gimela sada je završio svoje istraživanje, a stručnjak za genomiku, ekologiju, stanovništvo, očuvanje i evolucijsku biologiju priznao je da je ishod “iznenađujući”.

Naime, kako postoje dvije “glavne” teorije o čudovištu, podaci do kojih je ovaj tim naučnika došao mogli bi da dokažu jednu od njih.

U jednoj se pominje da je Nesi zapravo dugačak plesiosaur koji je čudom preživio izumiranje dinosaurusa, ili jesetra ili džinovski som.

Ovo istraživanje će biti objavljeno sljedećeg mjeseca u Škotskoj, a profesor Gimel je rekao:

“Ima li nešto duboko misteriozno? Hmm. Zavisi šta vjerujete. Ima li nešto zapanjujuće? Postoji nekoliko stvari koje su pomalo iznenađujuće”.

Najranija pominjanja škotskog stvorenja potiču iz Svete Kolumbije, koja je donijela hrišćanstvo u Škotsku u šestom vijeku.

Naučnici su pronašli pregršt izvještaja o Nesi koji potiču od 500. godine naše ere, ali to stvorenje nije steklo svjetsku slavu sve do 1933. godine.

Interesovanje za ovim jezerom i njegovim “čudovištem” ne jenjava. U nadi da će vidjeti čuvenu Nesi stotine hiljada posjetilaca okupi se tokom godine ne bi li “pronašli” dokaz o postojanju ovog mitskog bića.

Procjenjuje se da Nesi Škotskoj godišnje donese milione fiunti.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Tandaramandara
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Dugovječno neko čudovište 🙂

Send this to a friend