Zanimljivosti Slovenska mitologija

Što je Grcima bila Afrodita, našim precima bila je Lada

Lada je slovenska boginja ljubavi i ljepote koja se među drugim narodima pojavljuje kao Freja, Izis, Afrodita i mnoge druge. Povezana je sa planetarnom moći Venere, koja je pored ljubavi i ljepote vezana i za plodnost.

Lada se predstvalja kao djevojka duge zlatne kose u koju je katkad upleten vijenac od žitnog klasja, što simbolozuje njenu funkciju božanstva plodnosti čineći je tako aspektom Majke Vlažne Zemlje. Na njenim grudima katkad se nalazio i simbol Sunca, znak životodavne moći.

Kao boginja plodnosti Lada ima svoje godišnje cikluse što pokazuje vjerovanje da ona boravi u boravištu mrtvih sve do proljećne ravnodnevnice. Ovaj svijet mrtvih je Irij, a u njemu osim Lade boravi i Veles, rogati bog stoke. U momentu kada Lada treba da izađe u svijet i donese proljeće, Gerovit otvara vrata Irija puštajući boginju plodnosti da blagoslovi zemlju. Krajem ljeta, Lada se vraća u Irij.

Iako njena vladavina počinje 21. marta, Lada je, prije svega, boginja ljeta. Ona slijedi za Vesnom, slovenskom proljećnom boginjom. Međutim, obje ove boginje vezane su za plodnost pa je njihove funkcije ponekad teško razlučiti. Ladina vladavina traje onoliko koliko traje i doba plodnosti. Osim što je povezana sa Suncem, Lada je vezana i za kišu kao i za toplu ljetnju noć, koja je idealno vrijeme za za poštovanje jedne boginje ljubavi.

Ladine životinje su pijetao, jelen, mrav i orao, dok su njene biljke trešnja, maslačak, lipa i božur. Osim planete Venere, Ladi odgovara i sazvježđe Bik. Ovdje opet vidimo kako se njena funkcija boginje plodnosti, čije vladavina započinje u proljeće, meša sa funkcijom Vesne.

Prema jednom mitu, Lada je udata za Svaroga, koji samo uz njenu pomoć može stvoriti svijet. Prema drugom, ona je družbenica Jarila, što je ponovo povezuje sa Afroditom čiji je ljubavnik bio Mars.

Rituali koji su vršeni u čast Lade najčešće su povezani sa sklapanjem brakova, odnosno, biranjem supružnika. Poznat je i obred ladarice koji se u Srbiji vrši pod imenom kraljice. Osnovne odlike ovog rituala opisao je Vuk Karadžić: “Na dan Svete Trojice okupi se grupa od desetak mladih djevojaka od kojih je jedna obučena kao kraljica, druga kao kralj, a treća kao barjaktar. Kraljica sjedne na stolicu dok oko nje igra kolo preostalih djevojaka, a kralj i barjaktar igraju sami za sebe. Na ovaj način kraljice idu od kuće do kuće tražeći djevojke za udaju”-

Još jedna odlika rituala koji se vrše u čast Lade jeste preskakanje vatre. Ovakav običaj postojao je u svim krajevima Evrope, a njegova svrha je bila omogućavanje plodnosti kao i zaštita ljudi i stoke od zlih sila.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Odličan tekst.
Slovenska mitologija je nešto predivno kao i vjera, za razliku od nametnutog hrišćanstva i islama.

Da, da
Gost
Da, da

A, nije, no sve počinje otkako se rodio Amfilohije.

Cetinje
Gost
Cetinje

Da,da to kralju,pravi komentar.Pozdrav

Send this to a friend