Zanimljivosti kanadski supermarket

Supermarket na krovu uzgaja organsko povrće koje prodaje potrošačima

IGA je prva prehrambena prodavnica koja prodaje povrće iz sopstvene organske bašte. Ovaj kanadski supermarket na krovu zgrade uzgaja organske namirnice koje se kasnije nađu na njihovim policama, prenosi Original magazin.

Na krovu IGA marketa, površine 25.000 kvadratnih metara, uzgaja se preko 30 vrsta organskih proizvoda: paradajz, zelena salata, patlidžan, rotkvice, kelj, bosiljak itd.

Ričard Dačemin, suvlasnik prodavnice, na ovu ideju je došao poslije zahtjeva opštine da se krov “ozeleni” kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Dačemin je smislio kako da ovaj projekat učini profitabilnim i zasadio proizvode koje može da prodaje u svom marketu.

“Ljudi žele da kupuju domaće proizvode. Šta ćete više domaće od ovoga?“, prokomentarisao je Dačemin za Montreal Gazette.

Ovo je svakako sjajna vijest, s obzirom na to da voće i povrće često “pređe” hiljade i hiljade kilometara dok ne stigne do polica supermarketa, a na tom putu izgubi i do polovinu svojih nutritivnih vrijednosti.

Krovna bašta se navodnjava vodom iz sistema za odvlaživanje prodavnice. Ta voda bi inače bila bačena, a krov bi postao stanište za ptice i insekte.

Pored svih benefita, zeleni krov smanjuje i potrošnju električne energije u IGA supermarketu pružajući dodatni sloj izolacije.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Milosh
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milosh
Gost
Milosh

Fenomenalan spot i ideja.

Send this to a friend