Zanimljivosti

Sve više ljudi želi da se operiše da izgleda kao na Snepčatu

Istraživači upozoravaju da popularne aplikacije poput Snepčata i Fejstjuna, koje svojim korisnicima omogućavaju da filtriraju svoj izgled, možda dovode do opasnog trenda kod mlađih generacija koje preferiraju svoje filtrirane verzije nego realnu sliku sebe.

U eseju za medicinski žurnal JAMA Facial Plastic Surgery, profesori dermatologije sa Bostonskog univerziteta pisali su da je 55 odsto estetskih hirurga primilo pacijente koji su tražili operativne zahvate na licu kako bi poboljšali svoj izgled u selfijima, što dokazuje da su društveni mediji i aplikacije za uređivanje fotografija postavili nedostižne standarde ljepote i podstakli fenomen koji se zove “Snepčat dismorfija“.

List Newsweek ističe kako su ranija istraživanja pokazivala da pacijenti često pribjegavaju estetskim zahvatima kako bi oponašali izgled slavnih osoba. Međutim, zbog širenja aplikacija za društvene medije koje omogućavaju korisnicima da promijene svoje fotografije kako bi izgledali mršavije ili simetričnije, pacijenti pokušavaju sve više imitirati svoj izgled na Snepčat filterima, koji čine da nos izgleda tanje, a usne i oči veće.

Istraživači kažu da su estetske operacije korekcije nosa i lica danas najpopularnije i najzahtjevnije, ističući da su estetski hirurzi obavili 17.5 miliona operacije u 2017. godini, što je povećanje za 2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, gdje prednjače operacije povećanja grudi, liposukcije i korekcije nosa.

Američko udruženje plastičnih hirurga je objavilo da se broj ovakvih operacija povećao za skoro 200 posto od 2000. godine, prenosi Bizlife.

Send this to a friend