Zanimljivosti

Trik Majke Prirode: Ovo nije šuma, a ni park, već samo jedno stablo

Natal je glavni grad savezne države Rio Grande do Norte na sjeveroistoku Brazila, a u svijetu je zabilježen kao mjesto na kojem raste najveće drvo indijskih oraščića na svijetu.

Pogledate li drvo iz vazduha, imaćete utisak da gledate u cijelu šumu ili park. Ipak, riječ je samo o jednom stablu koje se prostire na oko 8500 kvadratnih metara.

Najveće drvo indijskih oraščića na svijetu upisano je i u Ginisovu knjigu rekorda, a poznato i kao Cajueiro de Pirangi. Ime je dobilo po najpoznatijoj plaži u Natalu – Pirangi koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.

Ovo zimzeleno tropsko stablo ima obim oko 500 metara, a zauzima površinu otprilike sedamdesetak “normalnih” stabala indijskih oraščića. Razlog za to su genetske abnormalnosti. Grane stabala, naime, rastu sa strane, a u trenutku kad dotaknu tlo razvijaju korijen i počinju da rastu kao posebno drvo.


Pretpostavlja se da je drvo posadio ribar Luiz Inacio de Oliveira još davne 1888. godine, iako mnogi vjeruju da je zbog zapanjujućeg izgleda Cajueiro de Pirangija staro hiljadu godina. Uprkos svojim poznim godinama, stablo je i dalje plodno, a svake godine na njemu izraste oko 60.000 plodova.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
budala123
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
123
Gost
123

KOd nas bi ga posjekli da naprave stambeno poslovni objekat.

budala
Gost
budala

Da, sta ce drvo blizu plaze..

Send this to a friend