Zanimljivosti

Tužna sudbina jednog od najstarijih gradova na svijetu

Sada nema načina da posjetite glavni grad Jemena, Sanu. Aerodrom je oštećen u ratnim sukobima, a teško da će vam konzulat prihvatiti formular za vizu. Za vaše dobro! Pitate se zašto onda pišemo o ovom gradu?

Pa, samo da bismo vam dočarali grad koji postoji 2.500 godina i koji je pod zaštitom Uneska, a ponajviše u nadi da ćemo nekada u budućnosti biti u prilici da ga posjetimo.

Sve znamenitosti Sane

Stari grad Sane uvršten je u svjetsku baštinu Uneska i sjajno je mjesto na kojem možete vidjeti jedinstvene primjerke jemenske arhitekture – kule od nekoliko spratova sa nevjerovatnim prozorima.

U Starom gradu nalazi se pijaca Suk al-Milh, često navođena i kao najbolja pijaca na Arabijskom poluostrvu.

Bab al-Jemen je najznačajnija gradska znamenitost čije kapije vode do Starog grada, koji je okružen drevnim zidovima. U okviru suka nalazi se nekoliko sjajnih restorana.

Nacionalni muzej se nalazi na mjestu stare palate koja je renovirana i pretvorena u muzej. Radi svakog dana od 9 do ponoći, a sve što se u njemu nalazi objašnjeno je i na engleskom i na arapskom jeziku.

Vadi Dahr je dolina koja se nalazi nekoliko kilometara van Sane, gdje ćete vidjeti velika zelena polja, sela, ali i Rok palatu glavnog jemenskog imama.

Velika džamija Sane je jedna od najstarijih na svijetu. Upravo je ovdje pronađena najstarija kopija Kurana. Džamija Al Salees nalazi se odmah do predsjedničke palate i ona se smatra jednom od najvećih u svijetu.

Odmah po izlasku iz grada nalazi se selo Thilaa na putu do Kavkabana, a na samo 30 kilometara prostire se i najviša planina na Arabijskom poluostrvu Džabal an-Nabi Šu’ajb visoka 3.666 metara.

Sana je grad u kojem možete posmatrati opuštenost stanovništva, ali i sjajnu kultura. Bez ikakvog urbanizma ovo je jedan od onih gradova u kojem možete sjesti u kafić i satima, a da vam nije nimalo dosadno da posmatrate svijet napolju. A vrijeme će vam brže prolaziti ako kupite kat, šećerno lišće koje većina muškaraca satima žvaće u Jemenu. Negativni efekti su nedostatak sna i apetita. Kat se smatra i narkotikom, a baš zbog kata se vjeruje da je Jemen najsiromašnija zemlja na Bliskom istoku. U SAD kat je kontrolisana supstanca.

Što se hrane tiče posjetioci su uvijek bili oprezni kada su u pitanju namirnice sa uličnih štandova. Najpopularnije jemensko jelo je salta. U pitanju je supa sa puno mesa, a jedna porcija je dovoljna za dvoje. Popularna je i fasula, paprikaš od pasulja koji se jede sa hljebom i svježim povrćem i koji je najčešći dio ishrane u Jemenu. Obično se jede za doručak.

Jemen je opustošen konfliktom koji je eskalirao početkom 2015. godine, kada su pobunjenici Huti preuzeli kontrolu nad većim dijelom zapadnog dijela zemlje i prisilili predsjednika Abdrabuha Mansura Hada da pobjegne u inostranstvo. Uznemirena zbog jačanja grupe, koju su vidjeli kao iranskog zastupnika u zemlji, Saudijska Arabija i još sedam arapskih država intervenisale su u pokušaju da se vlada vrati u zemlju.

Zbog rata kasne plate nastavnika i državnih službenika, pri čemu neki ne primaju plate skoro dvije godine. Cijene hrane su 68 odsto više nego što su bile kada je počeo rat, a sada se 12 miliona ljudi nalazi na ivici gladi, uključujući i hiljade djece, od kojih je nekoliko i preminulo.

Tagovi

3 Komentara na "Tužna sudbina jednog od najstarijih gradova na svijetu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend